Τι χρειάζεται ένας επαγγελματίας οδηγός για να εργαστεί στο εξωτερικό

Τι χρειάζεται ένας επαγγελματίας οδηγός για να εργαστεί στο εξωτερικό

Η εργασία στο εξωτερικό ως επαγγελματίας οδηγός αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις πιο συχνές λύσεις, καθώς υπάρχουν αρκετές θέσεις και οι μισθοί είναι αρκετά ικανοποιητικοί.

Πλέον ο καθένας μπορεί να βρει μια θέση, ενώ σε αρκετές χώρες υπάρχει κατά περιόδους αρκετή ζήτηση σε οδηγούς. Ο επαγγελματίας οδηγός που θα αποφασίσει να εργαστεί στο εξωτερικό θα πρέπει να κάνει μία μικρή προετοιμασία στα έγγραφα του, ώστε να μπορεί να πιάσει την θέση που επιθυμεί.

Ας δούμε τι θα χρειαστεί:

1.    Δίπλωμα τρίτης ή πέμπτης κατηγορίας

Το δίπλωμα τρίτης κατηγορίας (C) ή πέμπτης (E) με κωδικό ΠΕΙ 95 αποτελεί ένα εξαιρετικά δυνατό εφόδιο για κάθε επαγγελματία οδηγό που θέλει να διεκδικήσει μια θέση στο εξωτερικό ως οδηγός φορτηγού. Αν και στα επιβατικά οχήματα εκμίσθωσης τύπου ταξί χρειάζεται η επαγγελματική κατηγορία του B διπλώματος που μπορεί να αποκτηθεί με εξετάσεις, το δίπλωμα της τρίτης κατηγορίας είναι ένα έξτρα προσόν.

2.    Πιστοποιητικό ADR

Εάν θέλετε να οδηγήσετε οχήματα όπως βυτία, τότε θα χρειαστείτε το πιστοποιητικό για μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Υπάρχουν διάφορες κλάσεις, αναλόγως την επικινδυνότητα του φορτίου. Η συγκεκριμένη άδεια αποτελεί ένα πολύ γερό χαρτί για κάθε επαγγελματία οδηγό.

3.     Δίπλωμα τέταρτης κατηγορίας

Το συγκεκριμένο δίπλωμα σας δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσετε  λεωφορεία. Στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες λεωφορείων που ζητούν συνεχώς προσωπικό, καθώς αυξάνεται ο στόλος τους λόγω των μεγάλων αναγκών, εφόσον ο κόσμος ταξιδεύει πολύ περισσότερο. Με το συγκεκριμένο δίπλωμα θα βρείτε πολύ εύκολα κάποια θέση με αρκετά καλό μισθό.

4.    Τύπος διπλώματος

Στα διπλώματα υπάρχουν διάφοροι κωδικοί που μπορεί να σας περιορίσουν εάν δεν τους προσέξετε. Για παράδειγμα τα επαγγελματικά διπλώματα θα πρέπει να τα μετατρέψετε σε ΠΕΙ ώστε να έχετε δικαίωμα να τα ανανεώσετε όποτε εσείς επιθυμείτε, ανεξάρτητα του χρόνου λήξης τους. Ακόμη προσέξτε να μην υπάρχει ο κωδικός 114, καθώς σας επιτρέπει να οδηγείτε σε ακτίνα μόλις 50 χιλιομέτρων από την έδρα του οχήματος.

5.    Κάρτα ψηφιακού ταχογράφου

Η συγκεκριμένη κάρτα είναι υποχρεωτική για κάθε επαγγελματία οδηγό που δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αποτελεί το μητρώο του.

6.    Συστατικές επιστολές

Εάν έχετε εργαστεί ξανά ως οδηγός, θα ήταν καλό να ζητήσετε από τον προηγούμενο εργοδότη σας συστατική επιστολή. Εάν και φαινομενικά δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, οι ξένες εταιρείες εκτιμούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συστάσεις. Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τις πιθανότητες επιλογής σας ως επαγγελματίας οδηγός.