Επιλέγοντας-το-κατάλληλο-λιπαντικό-για-το-αυτοκίνητό-σου

Επιλέγοντας το κατάλληλο λιπαντικό για το αυτοκίνητό σου

Το λιπαντικό είναι απαραίτητο για όλες τις μηχανές, όμως ποιο είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη δική σου; Χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξεις το σωστό.

Με τα σωστά λάδια, ο κινητήρας σου μπορεί να δουλεύει ακούραστα και να αποδίδει στο μέγιστο, ενώ να κρατά σε φυσιολογικά επίπεδα την κατανάλωση. Αντιθέτως, ένα λάθος λιπαντικό, δεν επηρεάσει μονάχα τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και τις αποδόσεις, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει και βλάβες.

Να λοιπόν πως θα βρεις το λιπαντικό που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα:

Μάθε τι κυκλοφορεί εκεί μέσα

Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηγορίες λιπαντικών τα ορυκτά (γνωστά και ως απλά), τα ημισυνθετικά και τα full συνθετικά. Επιπλέον, οι βενζινοκινητήρες έχουν διαφορετικά λάδια που αναγράφονται με S από τους diesel που θα τα βρεις με το C. Αν κάνεις το λάθος και βάλεις λάδια βενζινοκινητήρα στο «πετρέλαιο», τότε θα έχεις διάβρωση στα μεταλλικά μέρη του κινητήρα και αύξηση του ιώδους στοιχείου με δυσάρεστες συνέπειες για το όχημα. Τα γράμματα J, M και N αφορούν και αυτά τους βενζινοκινητήρες και αποτυπώνουν επιδόσεις.

Μην τα μπερδεύεις

Ο κατασκευαστής έχει φροντίσει να σου προτείνει με ποια από αυτά λειτουργεί καλύτερα ο κινητήρας σου και σου υπενθυμίζει πως κάθε φορά που κάνεις αλλαγή –είτε πας σε μία άλλη κατηγορία από αυτές, είτε βάζεις άλλη ρευστότητα– θα πρέπει να γίνεται πλήρες άδειασμα από τα παλιά. Αν κάνεις το λάθος και τα αναμείξεις αυτό που θα προκύψει θα σου προκαλέσει προβλήματα.

Κάνε σωστές αλλαγές

Αν αλλάζεις 2 φορές τον χρόνο λάδια, τότε έχεις την πολυτέλεια να χρησιμοποιείς λάδια με διαφορετικό εύρος θερμοκρασιών. Αν η αλλαγή γίνεται ανά χρόνο, τότε διάλεξε ένα λιπαντικό με μεγάλο εύρος που το επιτρέπει και το manual του κατασκευαστή, όπως για παράδειγμα τα 0W40.

Τι είναι τα νούμερα οξείδωσης;

Ο κωδικός 0w40 είναι ένας νούμερο οξείδωσης. Ο πρώτος αριθμός και το γράμμα W -που σημαίνει Winter- υποδεικνύει πόσο σταθερό μένει το ιξώδες του λιπαντικού στις χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο μικρότερο είναι το νούμερο τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει στο κρύο. Ο δεύτερος αριθμός δείχνει τη σταθερότητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι εδώ αναζητάς τον υψηλότερο δυνατό βαθμό.

Απέφυγε τα ανακυκλωμένα αν θες υψηλές αποδώσεις

Μία άλλη κατηγορία που κυκλοφορεί είναι τα ανακυκλωμένα λιπαντικά. Αυτά προέρχονται από θερμική επεξεργασία και εμπλουτισμό με νέα έλαια και άλλα στοιχεία. Ο βαθμός απόδοσης τους είναι 70% σε σχέση με τα μη ανακυκλωμένα.