Επιστρέφουν τα ανασφάλιστα οχήματα – Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

Επιστρέφουν τα ανασφάλιστα οχήματα – Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

Εκεί που φαινόταν πως ήρθε το τέλος των ανασφάλιστων οχημάτων, οι ηλεκτρονικές βάσεις των ασφαλιστικών έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα.

Από το τέλος του 2018 έως σήμερα, περίπου 60.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων φαίνεται πως δεν προχώρησαν σε ανανέωση των συμβολαίων τους με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ανάμεσα μας με ανασφάλιστα οχήματα.

Η συγκεκριμένη τάση παραμένει ακόμα ένα μυστήριο, καθώς το πάγωμα του κόστους των ασφαλίστρων, αλλά και οι τακτικές διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων που διενεργεί η ΑΑΔΕ, αποτέλεσαν μέτρα τα οποία άλλαξαν τα δεδομένα τα προηγούμενα έτη και μείωσαν κατά μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία των ανασφάλιστων οχημάτων. Οι ειδικοί αναλυτές εικάζουν πως πιθανότατα αυτές οι περιπτώσεις είναι οδηγοί που ήδη χρωστούν ποσά στο δημόσιο.

Η τάση αύξησης των ανασφάλιστων οχημάτων αν και εντάσσεται στο πλαίσιο της παραβατικής συμπεριφοράς των οδηγών, αποτελεί ένα φαινόμενο που απασχολεί όλους τους οδηγούς.

Η εμπλοκή σε ατύχημα με ένα ανασφάλιστο όχημα μπορεί να είναι εφιάλτης για κάθε ασφαλισμένο οδηγό. Ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος δεν μπαίνει στη διαδικασία να αποζημιώσει τον ασφαλισμένο οδηγό για τις υλικές φθορές που προξένησε στο όχημα του και έτσι ο τελευταίος αναγκάζεται να μπαίνει σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες για να αποζημιωθεί.

Φυσικά το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί, εάν ο οδηγός επιλέξει να συμπεριλάβει στην ασφάλεια αυτοκινήτου του την κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα. Αυτό είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας κάθε οδηγού.

Στην περίπτωση που έχετε μια ασφάλεια με την συγκεκριμένη κάλυψη, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, καθώς θα σας αποζημιώσει η δική σας ασφαλιστική για τις βλάβες που σας προξένησε το ανασφάλιστο όχημα. Η αποζημίωση μάλιστα θα σας δοθεί κανονικά χωρίς να χρειαστεί να χάσετε χρόνο με δικαστήρια και γραφειοκρατικά ζητήματα.

Ο οδηγός του ανασφάλιστου οχήματος γίνεται ευθύνη της ασφαλιστικής σας, η οποία θα κινηθεί εναντίον του νομικά.

Μην ξεχνάτε πως ο νέος ΚΟΚ ξεκαθαρίζει πως κάθε όχημα που έχει αριθμό κυκλοφορίας, ακόμα και αν δεν κινείται, οφείλει να έχει ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρείται ανασφάλιστο όχημα.

Έτσι ο κάθε οδηγός δεν πρέπει να ξεχνά πως στο τέλος της ημέρας το ανασφάλιστο όχημα κοστίζει πολύ περισσότερο από κάθε ασφάλεια, καθώς αποτελεί αιτία για πρόστιμα και μπορεί να τον καταστρέψει οικονομικά στην περίπτωση ενός οποιουδήποτε ατυχήματος.