mprostini-pinakida

Επιτρέπεται να κυκλοφορείς χωρίς τη μπροστινή πινακίδα;

Μία νέα τάση είναι η αφαίρεση της μπροστινής πινακίδας. Όλο και περισσότεροι οδηγοί το κάνουν. Ποιος ο λόγος και τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία γι’ αυτό;

Παρατηρώντας γύρω μας τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν διαπιστώνουμε πως δεν «παίζουν» όλοι οι οδηγοί δίκαια. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν βάλει είτε σκουρόχρωμα καλύμματα στις πινακίδες τους, είτε κυκλοφορούν με μία μόνο πινακίδα.

Τι γίνεται επιτέλους με τι πινακίδες;

Η αφαίρεση της πινακίδας, σε αντίθεση με την κάλυψη, δεν εξυπηρετεί κάπου. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται καθαρά για παρέμβαση αισθητικού χαρακτήρα, ενώ στη δεύτερη ξεκάθαρα για προσπάθεια αποφυγής σε περίπτωση εντοπισμού από radar για υψηλή ταχύτητα ή παράβαση.

Sport χαρακτήρας

Τα αυτοκίνητα που συνήθως κυκλοφορούν μόνο την πίσω πινακίδα είναι τις περισσότερες φορές πιο sport ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να δείξουν οι ιδιοκτήτες τους. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που κάνουν και επιπλέον μετατροπές. Στην ουσία η αφαίρεση της μπροστινής πινακίδας γίνεται για να αναδειχτεί ο προφυλακτήρας και η μάσκα.

Πόσο νόμιμο είναι;

Η απάντηση είναι καθόλου. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 90 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κάθε όχημα που κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους, οφείλει να έχει δύο πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες πρέπει να είναι διακριτές. Αυτό σημαίνει πως όσοι οδηγοί αφαιρούν τη μία πινακίδα αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 300€, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους προσθέτουν καλύμματα, ακόμη και αν αυτά θεωρούνται αντιηλιακά.

Δεν είναι παράνομο, αλλά και αντικοινωνικό

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι πινακίδες είναι η ταυτότητα ενός οχήματος. Ως κοινωνία έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολλά φρικτά δυστυχήματα ή εγκαταλείψεις πεζών και ζώων. Η αφαίρεση ή κάλυψη των πινακίδων δείχνει ξεκάθαρα έναν αντικοινωνικό χαρακτήρα, διότι δυσχαιρένουν τον εντοπισμό ενός οδηγού που αποφάσισε για διάφορους λόγους να μην καλέσει βοήθεια και να εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος.

Και τι γίνεται αν στις έχουν αφαιρέσει;

Υπάρχει και το ενδεχόμενο η αφαίρεση να είναι προϊόν κακόβουλης ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του οχήματος οφείλει να έρθει σε επαφή με τις αρχές και να τις ενημερώσει, εναλλακτικά έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμο στον οποιοδήποτε έλεγχο της Τροχαίας. Να θυμάστε ένα όχημα χωρίς πινακίδες από μόνο του κινεί τα βλέμματα του νόμου!