Έρχονται φθηνότερα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Της Έρης Τσάκωνα

Ευνοϊκότερο και οικονομικότερο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων θα είναι το καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών τη σχετική διάταξη που θα προβλέπει αναλογικότερη καταβολή αντιτίμου για τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και την άρση του πέναλτι.

Η νέα διάταξη θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους, να τα κυκλοφορήσουν για ένα μήνα ή για τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους, πληρώνοντας τέλη ανάλογα με τους μήνες που θα επιλέξουν.

Μέχρι πέρυσι, ένας οδηγός πλήρωνε άρση ακινησίας για χρονικό διάστημα 1 μηνός ίση με το κόστος τελών που αντιστοιχούν σε 2 μήνες, δηλαδή τα 2/12 της αξίας των τελών κυκλοφορίας. Επίσης, για άρση ακινησίας 3 μηνών χρεωνόταν το αντίτιμο που αντιστοιχεί σε 4 μήνες, ενώ για άρση έως το τέλος του έτους, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να καταβάλει την αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν δύο μήνες ακόμη.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ο ιδιοκτήτης που θα προβαίνει σε άρση ακινησίας για τρεις μήνες, θα πληρώνει τέλη που αντιστοιχούν στα 3/12 των ετήσιων τελών, ενώ αν θέλει να κινεί το όχημά του από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους, θα καταβάλει αντίτιμο που θα αντιστοιχεί στα 6/12 των τελών κυκλοφορίας.