Εσείς-θυμάστε-τα-αυτοκόλλητα-τέλη-κυκλοφορίας-στα-παρμπρίζ

Εσείς θυμάστε τα αυτοκόλλητα τέλη κυκλοφορίας στα παρμπρίζ;

Τα αυτοκόλλητα τέλη κυκλοφορίας που βρισκόντουσαν σε όλα τα παρμπρίζ είναι παρελθόν εδώ και μία 10ετία. Πάμε πίσω στο χρόνο και μαθαίνουμε πως δημιουργήθηκαν.

Σπάνια βλέπει πλέον κάποιος αυτοκίνητα με αυτά τα «ιστορικά» αυτοκόλλητα τα οποία είχαν διάφορα χρώματα και τα τελευταία δύο ψηφία της χρονιάς. Τα εντοπίζουμε σε πολλά παλιά οχήματα που ο χρόνος έχει αφήσει το αποτύπωμά του πάνω τους ή σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που έχουν ξεχαστεί από τους ιδιοκτήτες.

Τι ήταν τα αυτοκόλλητα τέλη κυκλοφορίας

Ίσως οι νεότεροι οδηγοί να μην τα θυμόνται καθαρά. Ήταν τετράγωνα αυτοκόλλητα με μία πολύ ισχυρή κόλλα που έπρεπε να τοποθετηθούν στο παρμπρίζ, ώστε να φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει όλους τους φόρους και το όχημα πλέον μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα. Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να τα βγάλουν διότι η κόλλα ήταν πολύ ισχυρή και ήθελε διάφορες «πατέντες» για να αφαιρεθεί.

Πότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά;

Η ιδέα των τελών κυκλοφορίας εμφανίζεται το 1920, με την ίδια ακριβώς διαδικασία της κόλλησης σε εμφανές σημείο και με πρώτη τιμή, ανεξάρτητα τον τύπο του οχήματος τις 1.500 δραχμές. Τα σχέδια τους άλλαζαν ανά τα χρόνια, όμως το format που έμεινε αξέχαστο σε όλους ήταν αυτό της δεκαετίας του 1990 με την υπερβολικά ισχυρή κόλλα στο μπροστινό μέρος τους. Βέβαια μετά από κάποια χρόνια γινόντουσαν επικίνδυνα γιατί μείωναν το οπτικό πεδίο του οδηγού.

Μπαίνοντας στο ντουλάπι της ιστορίας

Το ένδοξο τέλος τους ήρθε το 2012, εποχή όπου η χώρα είχε εισέλθει σε δύσκολα δημοσιονομικά μονοπάτια λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο βασικός λόγος εγκατάλειψης τους ήταν πως το κόστος κατασκευής των συγκεκριμένων αυτοκόλλητων έφτανε τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ιδιαίτερα απαγορευτικό για την τότε κατάσταση της οικονομίας. Επιπλέον είχαν καταγραφεί και αρκετές περιπτώσεις πλαστογραφίας ή παράνομων αυτοκόλλητων με αποτέλεσμα το κράνος να χάνει ένα σημαντικό ποσό εσόδων.

Η ψηφιακή εποχή

Έτσι το 2012 ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά τα τέλη κυκλοφορίας έγιναν ηλεκτρονικά και πλέον οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν την απόδειξη από την ηλεκτρονική πληρωμή ως αποδεικτικό. Σήμερα κάθε θέμα σχετικό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις εκκρεμότητες προς το δημόσιο βρίσκεται στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος και τα αυτοκόλλητα τέλη κυκλοφορίας είναι μία όμορφη ανάμνηση.