Αντιψυκτικό στο ψυγείο αυτοκινήτου

Εσύ συμπλήρωσες αντιψυκτικό στο όχημα σου;

Το αντιψυκτικό είναι ένα ειδικό υγρό που υπάρχει στο κύκλωμα ψύξης του αυτοκινήτου και έχει σκοπό να διατηρήσει το νερό υγρό σε κάθε πιθανή θερμοκρασία.

Σε πρατήρια καυσίμων ή καταστήματα με είδη αυτοκινήτου θα έχεις δει κάποια μπουκάλια με ένα χρωματισμένο υγρό. Αυτό είναι το αντιψυκτικό, ένα προϊόν σχεδιασμένο για να προστατεύει τον κινητήρα.

Το αντιψυκτικό πέρα από το να μειώνει την απαιτούμενη θερμοκρασία που οδηγεί το νερό στο να παίρνει στερεή μορφή, αυξάνει παράλληλα και τη θερμοκρασία βρασμού άνω των 100 βαθμών Κελσίου. Έτσι το αντιψυκτικό δεν είναι κατάλληλο μόνο για τον χειμώνα, αλλά και για το καλοκαίρι.

Τύποι αντιψυκτικού

Στο εμπόριο υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες αντιψυκτικών τα συμπυκνωμένα και έτοιμα προς χρήση, τα οποία είναι γνωστά και ως παραφλού.

Τα συμπυκνωμένα αντιψυκτικά είναι μίγματα τα οποία πριν χρησιμοποιηθούν απαιτούν αραίωση με απιονισμένο νερό. Αυτή η διαδικασία όμως θα πρέπει να γίνει σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε το αντιψυκτικό να προσφέρει την απαραίτητη προστασία.

Το παραφλού ήταν brand name το οποίο έμεινε στην καθομιλουμένη και σήμερα χαρακτηρίζει όλα τα έτοιμα προς χρήση αντιψυκτικά. Αυτά προσφέρουν στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου ευκολία καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι να τοποθετηθούν στο όχημα χωρίς αραίωση.

Πώς θα τα διαλέξεις

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες χημικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιψυκτικά αυτοκινήτου. Οι δύο βασικές ομάδες είναι αυτά που έχουν βάση τη μονοαιθυλενογλυκόλη και αυτά με τη μονοπροπυλενογλυκόλη.

Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίζεις τις διαφορές τους και ποιο είναι κατάλληλο για το όχημα σου, εάν δεν είσαι χημικός ή τεχνικός αυτοκινήτων, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ανατρέξεις στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή που συνιστά ένα από τα δύο.

Επιπλέον καλό είναι να μην τα αναμίξεις, καθώς το κάθε υγρό περιέχει ειδικά πρόσθετα που προστατεύουν τα μέταλλα από τη διάβρωση και υπάρχει πιθανότητα ν’ αντιδράσουν μεταξύ τους.

Πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή;

Το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, πέρα από τον τύπο του αντιψυκτικού, αναγράφει και τον ιδανικό χρόνο αντικατάστασης του. Εάν όμως είχες κάνει τη συγκεκριμένη εργασία πριν μήνες ή και χρόνο καλό θα ήταν να δεις τη στάθμη.

Στην περίπτωση που έχει πέσει, απλά συμπλήρωσε με αντιψυκτικό ή το σχετικό μίγμα που σου έχει μείνει, εναλλακτικά απευθύνσου σε κάποιο συνεργείο μήπως και υπάρχει διαρροή.