Εσύ-κρατάς-σωστά-το-τιμόνι-του-αυτοκινήτου

Εσύ κρατάς σωστά το τιμόνι του αυτοκινήτου;

Όλοι έχουν κάνει μάθημα για το πώς κρατάμε σωστά το τιμόνι του αυτοκινήτου, όμως λίγοι είναι αυτοί που τελικά το ακολουθούν. Εσύ πώς το κρατάς τελικά;

Στο πρώτο μάθημα οδήγησης μαθαίνεις πως το τιμόνι του αυτοκινήτου πρέπει να το κρατάς με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να κάνεις απαλές κινήσεις. Μερικούς μήνες μετά οι περισσότεροι έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο που πιθανώς τους βολεύει ή νομίζουν πως είναι πιο άνετος.

Γιατί αλλάζουμε τον τρόπο κρατήματος;

Το πώς οδηγούμε έχει να κάνει καθαρά με τις συνήθειες μας. Η λάθος ρύθμιση στο κάθισμα ή στο ύψος του τιμονιού, ειδικά στις πρώτες διαδρομές θα εντυπώσει έναν λανθασμένο τρόπο κρατήματος του τιμονιού και του συνολικού χειρισμού του οχήματος.

Βασική αρχή για κάθε οδηγό είναι η άνεση και η σωστή στάση του σώματος.

Οι συνήθειες που σε κάνουν να οδηγείς με το ένα χέρι

Πέρα της κακής στάσης, διότι δεν έχεις ρυθμίσει σωστά το κάθισμα, υπάρχουν διάφορες άλλες «κακές» συνήθειες που αποσπούν έναν οδηγό και τον αναγκάζουν να χρησιμοποιεί μόνο το ένα χέρι.

Μερικές από αυτές είναι:

  • Κάπνισμα ή vaping
  • Χρήση κινητού ή tablet
  • Κατανάλωση τροφής ή ροφημάτων
  • Χέρι έξω από το παράθυρο
  • Χρήση κομπολογιού ή άλλων anti-stress συσκευών
  • Κράτημα λεβιέ ταχυτήτων

Πολλές από αυτές προκύπτουν «αυτόματα», ενώ άλλες είναι επίκτητες.

Για παράδειγμα ένας καπνιστής που έχει ταυτίσει το κάπνισμα με την οδήγηση αυτομάτως θα οδηγεί με το ένα χέρι.

Αντιθέτως ένας οδηγός που αρχίζει και συνηθίζει την αίσθηση του λεβιέ ταχυτήτων, θα αρχίσει να στηρίζεται σε αυτόν και να οδηγεί με το ένα χέρι.

Ποια είναι τελικά η σωστή λαβή του τιμονιού;

Αυτή που μάθαμε όλοι να οδηγούμε. Δηλαδή το καλό κράτημα και με τα δύο χέρια στις θέσεις «9» και «3» αν φανταστούμε το τιμόνι σαν ένα ρολόι.

Με αυτό τον τρόπο το σώμα μας δεν κουράζεται αν έχουμε ρυθμίσει σωστά το κάθισμα, ενώ πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή οδήγηση.

Επιπλέον μπορούμε να κάνουμε στριψίματα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να τερματίζουμε το τιμόνι, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές.

Τέλος να θυμάσαι πως η λαβή είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η χρήση των ακροδαχτύλων ή οποιοσδήποτε άλλος τρόπος ενέχει κινδύνους να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος.