Εσύ-ξέρεις-ποιο-είναι-το-πιο-βρώμικο-σημείο-του-αυτοκινήτου

Εσύ ξέρεις ποιο είναι το πιο βρώμικο σημείο του αυτοκινήτου;

Δεν μας πάει το μυαλό πιο είναι το πιο βρώμικο σημείο ενός αυτοκινήτου. Γιατί οι περισσότεροι οδηγοί το αγνοούμε; Υπάρχει τρόπος να το καθαρίσουμε και αυτό;

Όταν σκεφτόμαστε τη βρωμιά στο αυτοκίνητο το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό διαφέρει. Τα σημεία που αναφέρουμε συνήθως είναι τα λάστιχα λόγω της επαφής με το οδόστρωμα, η μηχανή, η εξάτμιση και γενικότερα οτιδήποτε από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ο εχθρός όμως φωλιάζει αλλού

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει στον πληθυσμό των μικροβίων, φαίνεται πως λανθασμένα θεωρούμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας καθαρό. Αν σκεφτούμε πως τα πιο βρώμικα μέρη είναι η επιφάνεια του κινητού μας, το πληκτρολόγιο μας και τα καροτσάκια των supermarket, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι ένας «άλλος κόσμος».

Γιατί το αγνοούμε;

Τείνουμε να έχουμε ταυτίσει τη βρωμιά με τη σκόνη, τη λάσπη και το χώμα, όχι όμως με αυτό που δεν βλέπουμε. Οι καμπίνες των αυτοκινήτων μας εμπεριέχουν πλήθος διάφορων βακτηρίων και ακάρεων -πάνω από 700 διαφορετικά- τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Στην περίπτωση μάλιστα που κάνουμε και κατανάλωση τροφής ή έχουμε παιδιά, αυτά πολλαπλασιάζονται.

Τι δείχνουν οι αριθμοί;

Σύμφωνα με μία αμερικανική έρευνα, το 32% των Αμερικάνων ιδιοκτητών καθαρίζει την καμπίνα μία φορά το χρόνο, ενώ το 20% πίνει και τρώει εντός αυτής. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως το συγκεκριμένο περιβάλλον έχει πολλά σκοτεινά σημεία, υψηλές αυξομειώσεις θερμοκρασίας και γενικότερα δεν απολυμαίνεται, παράγοντες που ευνοούν στην αύξηση των μικροβίων.

Ποιο σημείο όμως είναι το πιο βρώμικο;

Απ’ όλη την καμπίνα τα πρωτεία πάνε στο τιμόνι. Οι εκτιμήσεις το θέλουν 6 φορές πιο βρώμικο από την οθόνη του κινητού μας και 4 φορές πιο βρώμικο από το καπάκι μίας δημόσιας τουαλέτας.

Υπάρχει λύση;

Ας μην είμαστε υπερβολικοί, οδηγούμε χρόνια και δεν έχουμε πάθει κάτι. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πολλές αλλεργίες μας δεν σχετίζονται με το αυτοκίνητο. Εάν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε λύση, τότε θα πρέπει να κάνουμε συχνότερους βιολογικούς καθαρισμούς, να μην καταναλώνουμε τροφές και ποτά εντός του οχήματος, να καθαρίζουμε τακτικά το τιμόνι και φυσικά να πλένουμε τα χέρια μας.