Κάμερες στα φανάρια

Φανάρια με κάμερες για τους παραβάτες του «κόκκινου»

Νέα φανάρια με ειδικές κάμερες τοποθετήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, τα οποία θα πιάνουν όσους περνούν με κόκκινο. Πότε θα λειτουργήσουν, αλλά και πού;

Ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα γύρω από την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναπτύσσει η Περιφέρεια Αττικής με την τοποθέτηση των πρώτων αυτόματων συστημάτων ανίχνευσης παραβατών των ερυθρών σηματοδοτών.

Οι νέοι αυτοί αισθητήρες θα είναι ενσωματωμένοι στα φανάρια κάνοντας την αποφυγή τους αδύνατη.

Που θα τους δούμε πρώτα;

Ύστερα από την αξιοποίηση των δεδομένων που παρέχει η Τροχαία, αποφασίστηκε η εγκατάσταση των συγκεκριμένων αισθητήρων να γίνει αρχικά στη Λεωφόρο Ποσειδώνος όπου και καταγράφονται συνεχόμενα οι περισσότερες παραβάσεις.

Σε πρώτη φάση θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή και ο έλεγχος λειτουργίας, ενώ στη συνέχεια η διαχείριση τους θα περάσει στην Ελληνική Αστυνομία που είναι αρμόδια για την καταγραφή των παραβάσεων και την επιβολή προστίμων.

Τι αποτελέσματα θα έχουμε;

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης εκτιμά πως τα συγκεκριμένα εργαλεία είναι μία υποδομή που αρχικά θα διευκολύνει το έργο των Αρχών και θα οδηγήσει στην αποτροπή των τροχαίων τα οποία κοστίζουν πολλές ζωές κάθε χρόνο.

Αντίστοιχα συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες με σημαντικά αποτελέσματα. Η περίπτωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος είναι ιδανική καθώς πρόκειται για έναν δρόμο που αναπτύσσονται πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ οι «κόντρες» είναι συχνές.

Παρά τους τακτικούς ελέγχους με ραντάρ για την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, δεν είναι πάντα εφικτός ο εντοπισμός άλλων παραβάσεων όπως του ερυθρού φαναριού.

Μπορούν να μας σώσουν τα νέα φανάρια;

Μαζί με πολλά άλλα ναι. Ήδη η Ελλάδα αντέστρεψε τα στερεότυπα γύρω από την οδηγική κουλτούρα της. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και σήμερα ασυνείδητοι οδηγοί, όμως γίνονται πολλά λιγότερα ατυχήματα.

Οι υποδομές είναι το πρώτο βήμα και οι αισθητήρες στα φανάρια είναι μία σημαντική προσπάθεια της Πολιτείας να δείξει πως συνεχίζει την προσπάθεια της.

Ακόμη όμως και χρησιμοθηρικά να το πάρει κάποιος, η ύπαρξη ενός μηχανισμού που εντοπίζει αυτόματα την παράβαση λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς το πρόστιμο και οι κυρώσεις είναι ήδη πολύ υψηλές.

Έτσι όταν ξεκινήσουν και λειτουργούν σε ευρεία κλίμακα τα συγκεκριμένα συστήματα θα δούμε μείωση των παραβάσεων και ταυτόχρονα μείωση στα τροχαία ατυχήματα.