Πως θα είναι το φορτηγό του μέλλοντος;

Πως θα είναι το φορτηγό του μέλλοντος;

Την δουλειά των κάρων στον 20ο αιώνα την ανέλαβαν τα φορτηγά οχήματα, όμως τι αλλαγές θα έχουμε μέσα στον 21ο αιώνα στα συγκεκριμένα οχήματα;

Η τεχνολογική εξέλιξη είναι συνώνυμη της εποχής στην οποία ζούμε καθώς η ραγδαία αύξηση συστημάτων και νέων υλικών οδηγεί σε ταχύτατες αλλαγές σε πολλούς κλάδους. Έτσι τα φορτηγά οχήματα του μέλλοντος σε μερικά χρόνια δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με τα σημερινά. Ας δούμε μερικές σύντομες αλλαγές:

1. Ελαφριά μέρη

Τα φορτηγά σήμερα είναι δύσκαμπτα και βαριά για να μπορούν να μεταφέρουν με μεγάλη ασφάλεια τα φορτία τους. Αυτός ο σχεδιασμός έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη ανάγκη σε καύσιμα. Στο μέλλον όμως τα φορτηγά θα μεταφέρουν με την ίδια ασφάλεια και ταχύτητα τα εμπορεύματα τους με μία διαφορά όμως, θα είναι πιο ελαφριά. Η ανάπτυξη ενός νέου ανθρακονήματος θα είναι η αιτία αυτής της εξέλιξης. Το ανθρακόνημα είναι ένα εξαιρετικά έξυπνο και ελαφρύ υλικό με πολύ μεγάλη αντοχή που σύντομα θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει αρκετά μεταλλικά μέρη των φορτηγών με σκοπό την μείωση του βάρους τους.

2. Υβριδικοί κινητήρες

Ήδη έχουν βγει στις αγορές τα πρώτα υβριδικά και ηλεκτροκίνητα φορτηγά. Καθώς υπάρχουν συνεχόμενες βελτιώσεις στην παρούσα τεχνολογία, δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε αθόρυβα ηλεκτροκίνητα φορτηγά που θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση. Οι αλλαγή αυτή φυσικά δεν θα οφείλεται μόνο στους καλά μελετημένους ηλεκτροκινητήρες που θα έχουν αντικαταστήσει τους ντίζελ, αλλά και στον επανασχεδιασμό των ίδιων των φορτηγών.

3. Αυτοκινούμενα οχήματα

Δεν απέχουμε και πολύ από το σημείο που ο οδηγός του φορτηγού θα μετατραπεί σε χειριστή ή επόπτη του μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων. Η ανάπτυξη των αυτοκινούμενων οχημάτων, δηλαδή οχήματα τα οποία είναι έξυπνα και μπορούν να διανύουν αποστάσεις μόνα τους ήδη είναι σε πειραματικό στάδιο και ξεκινούν σε κάποιες χώρες τη διάθεση τους. Το φορτηγό του μέλλοντος θα είναι εξοπλισμένο με τέτοια συστήματα και ο σημερινός οδηγός θα αναβαθμιστεί και θα αλλάξει ρόλο, καθώς θα πρέπει να το ελέγχει εξ’ αποστάσεως. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει η φυσική του καταπόνηση όμως θα πρέπει να αναπτύξει νέες δεξιότητες όπως τον χειρισμό ειδικών λογισμικών και την ικανότητα της ψηφιακής οδήγησης, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει με ασφάλεια τα εμπορεύματα όπως έκανε και στο παρελθόν.