Φρένα αυτοκινήτου

Φθορά φρένων: Πόσο διαρκούν και πώς γίνεται η συντήρηση τους;

Η φθορά φρένων είναι φυσική, λόγω της μεγάλης καταπόνησης που δέχονται. Μάθε πότε χρειάζονται αλλαγή, αλλά και πως γίνεται η σωστή συντήρηση στο σύστημα τους.

Τα φρένα αποτελούν το σημαντικότερο μέρος του αυτοκινήτου, καθώς είναι αυτά που προσφέρουν τον έλεγχο της ταχύτητας και σταματούν το όχημα. Μπορεί να το ξεχνάνε πολλοί οδηγοί, θεωρώντας πως ο κινητήρας παίζει ρόλο, αλλά ένα αυτοκίνητο εκτιμάται όχι από τη δύναμη του, αλλά από τον εύκολο χειρισμό του.

Φθορά φρένων έχουμε σε κάθε τους χρήση, όμως αντιληπτή γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Περίεργοι ήχοι

Εάν σε κάθε πάτημα ακούς έναν περίεργο ήχο, όπως τσίριγμα, αυτό σημαίνει πως έχει γίνει φθορά φρένων και χρειάζονται άλλαγμα τα τακάκια. Η αλλαγή στα τακάκια έχει να κάνει με τον τρόπο οδήγησης. Για έναν προσεκτικό οδηγό που δεν κάνει απότομα φρεναρίσματα μπορεί να γίνει αλλαγή στα 40.000 χιλιόμετρα, ενώ για έναν νευρικό ακόμα και στα 15.000 χιλιόμετρα.

Ένδειξη φρένων

Σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για τη φθορά φρένων. Εάν λοιπόν ανάψει το σχετικό λαμπάκι, τότε σημαίνει πως απομένουν άλλα 3.000 χιλιόμετρα και χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Είναι μία ένδειξη που δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια σου.

Αίσθηση

Αν νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά ή το όχημα δεν έχει σωστή ανταπόκριση, τότε έλεγξε το άμεσα. Μπορεί να οφείλεται σε φθορά φρένων ή στο μπλοκάρισμα τους. Ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει άμεση ανταπόκριση. Το ίδιο ισχύει και αν το τιμόνι τρέμει κατά το φρενάρισμα ή το πεντάλ σου φαίνεται πιο μαλακό ή πιο σκληρό.

Συντήρηση φρένων

Η φθορά φρένων είναι κάτι που γίνεται με τον χρόνο. Η σωστή συντήρηση βοηθά τα φρένα σου να είναι λειτουργικά μέχρι τη στιγμή που θα κάνεις αλλαγή. Εάν φροντίζεις το όχημα σου, τότε είναι σίγουρο πως τα φρένα σου θα διαρκέσουν αρκετό καιρό. Έτσι θα πρέπει να:

  • Οδηγείς κανονικά με ήρεμες κινήσεις και φρεναρίσματα.
  • Αλλάζεις τα υγρά φρένων περίπου κάθε δύο με τρία χρόνια.
  • Παρακολουθείς τον ρυθμό τριβής των υλικών.
  • Παρατηρείς περίεργους ήχους ή αίσθηση κατά το φρενάρισμα.
  • Ακολουθείς τις συστάσεις του κατασκευαστή για φροντίδα και επισκευές.
  • Επισκέπτεσαι το συνεργείο εάν κάτι θεωρείς πως δεν λειτουργεί σωστά.