Φωτιές-Όλα-όσα-πρέπει-να-προσέχει-ένας-οδηγό

Φωτιές: Όλα όσα πρέπει να προσέχει ένας οδηγός

Οι φωτιές είναι μία φυσική καταστροφή που γίνεται όλο και συχνότερη. Τι πρέπει να προσέξεις όταν περνάς από μία περιοχή στην οποία έχει ξεσπάσει πυρκαγιά;

Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει σε παγκόσμιο επίπεδο τις πυρκαγιές σε δασικές περιοχές (wildfires). Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί οδηγοί να έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα γεγονός το οποίο είναι υπερβολικά επικίνδυνο.

Δες λοιπόν όλα όσα πρέπει να προσέχεις όταν βρίσκεσαι στο τιμόνι και έχει ξεσπάσει πυρκαγιά:

Ενημερώσου

Μην αγνοήσεις τα μηνύματα της πολιτικής προστασίας που έρχονται από το «112» ή τα έκτακτα δελτία στο ραδιόφωνο. Οι πληροφορίες που σου παρέχονται με αυτό τον τρόπο είναι απαραίτητες και πρέπει να τις ακολουθήσεις. Οι πιο high-tech οδηγοί μπορεί να λάβουν ενημέρωση από το Google Maps.

Απέφυγε το σημείο της πυρκαγιάς

Ακόμη και αν ο δρόμος δεν έχει κλείσει γιατί οι Αρχές δεν έχουν καταφτάσει ακόμη, μην επιχειρήσεις διέλευση από ένα σημείο στο οποίο έχει φωτιά εκεί κοντά. Σε καμία των περιπτώσεων επίσης δεν πρέπει να περνάς μέσα από ένα ενεργό μέτωπο. Ο κίνδυνος να τραυματιστείς από ένα φλεγόμενο δέντρο που πέφτει είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ακολούθησε τις οδηγίες των Αρχών

Οφείλεις να καταλαβαίνεις τον έκτακτο χαρακτήρα κάποιων γεγονότων. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να φέρεις αντίρρηση σε μία εντολή απαγόρευσης από την Πυροσβεστική ή την Τροχαία. Ακολούθησε τις οδηγίες όσο πιο άμεσα μπορείς.

Κλείσε παράθυρα

Μία φωτιά φέρνει έντονο καπνό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα παράθυρα και να γυρίσεις τον κλιματισμό στην ανακύκλωση του αέρα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις στο ελάχιστο τα σωματίδια.

Φορέστε όλοι μάσκες

Ο κορονοϊός έχει καταστήσει τις μάσκες ως βασικό αντικείμενο σε πολλά οχήματα. Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μεταφέρουν παιδιά, το πρώτο που πρέπει να κάνουν μόλις νιώσουν τον καπνό στην ατμόσφαιρα, είναι να βάλουν μάσκες για  να προστατευτούν από τα μικροσωματίδια.

Μην δημιουργείς κίνηση

Αν τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, μην οδηγάς με τρόπο που δημιουργείται συμφόρηση από πίσω σου. Αυτό σημαίνει, όχι περιττές στάσεις, όχι πολύ χαμηλή ταχύτητα και πάνω απ’ όλα όχι εμπλοκή σε καβγά με άλλους οδηγούς. Αυτό που προέχει είναι να σωθούν ζωές!