Γιατί-το-ρετσίνι-δεν-πρέπει-να-μένει-στο-αυτοκίνητο

Γιατί το ρετσίνι δεν πρέπει να μένει στο αυτοκίνητο;

Το ρετσίνι, είναι ουσιαστικά η ρητίνη που παράγουν τα δέντρα. Τι προκαλεί στο χρώμα και πως μπορεί να βγει εύκολα και με ασφάλεια χωρίς να πας πλυντήριο;

Δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως η ρητίνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για το βερνίκι και το χρώμα του αυτοκινήτου μας. Εάν παρκάρετε σε περιοχές με δέντρα είναι πολύ πιθανό να το δείτε και αν δεν το προσέξετε να σας προξενήσει ζημία.

Τι προκαλεί ακριβώς;

Πρόκειται για μία κολλώδη ουσία σε κίτρινη απόχρωση η οποία μόλις πέσει κάπου μένει και αρχίζει να δημιουργεί διάβρωση. Με τον καιρό σκληραίνει και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους σταδιακά γίνεται πιο σκούρα.

Εάν μείνει για μεγάλο διάστημα καταστρέφει εντελώς το χρώμα και χρειάζεται να αποκολληθεί μαζί με μία στοιβάδα του. Τέλος να θυμάσαι πως όταν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχει την ιδιότητα να διεισδύει πιο βαθιά στο χρώμα.

Εντοπίζοντας το

Το παρκάρισμα κάτω από δέντρα και μόνο αρκεί για να βρεις μία μικρή ποσότητα. Εάν παρατηρήσεις καλά το όχημα, ενδεχομένως θα βρεις κάποιες σταγόνες σαν δάκρυα ή νερό. Αυτό είναι η ρητίνη.

Πώς θα τη γλιτώσεις;

Με τον γρήγορο και καλό καθαρισμό. Δεν χρειάζεται επίσκεψη σε πλυντήριο. Με απλά οικιακά υλικά μπορείς να πετύχεις την τέλεια αφαίρεση, αρκεί φυσικά να το βρεις άμεσα και να μην το αφήσεις μέρες.

Καθάρισε το

Σε πρώτη φάση κάνε ένα σωστό πλύσιμο στο αυτοκίνητό σου και δες αν έχει φύγει. Υπάρχει μία πιθανότητα να μην χρειαστεί επόμενο βήμα αν η ποσότητα είναι μικρή και πολύ φρέσκια. Τώρα στην περίπτωση που καθάρισες και έμενε πρέπει να κάνεις κάτι πιο δραστικό.

Τα υλικά που χρειάζεσαι

Για την αφαίρεση της ρητίνης μπορείς να χρησιμοποίησες ειδικά καθαριστικά για αυτοκίνητο ή απλό οινόπνευμα, το οποίο είναι ευκολότερο να βρεθεί άμεσα και οικονομικότερο.

Τα 3 βήματα

  • Σε πρώτη φάση με ένα πανάκι από μικροΐνες, μούσκεψε το σημείο με οινόπνευμα

  • Στη συνέχεια μόλις διαπιστώσεις πως έχει μαλακώσει, πάρε μία πλαστική σπάτουλα και σταδιακά αφαίρεσε το σαν ένα κομμάτι κόλλας. Μεγάλη προσοχή οι κινήσεις να είναι απαλές και αργές ώστε να μην ξεκολλήσει και χρώμα.

  • Τέλος καθάρισε την περιοχή πάλι με λίγο οινόπνευμα και αρκετό νερό για να φύγει η πιθανή θαμπάδα. Εδώ μπορείς να βάλεις και γυαλιστή αλοιφή για καλύτερα αποτελέσματα.