Ελαστικά αυτοκινήτου

Γιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε τη διάσταση των ελαστικών μας;

Η διάσταση των ελαστικών σε κάθε όχημα υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή. Πολλοί ιδιοκτήτες όμως προβαίνουν σε αλλαγή με μεγάλο κόστος. Πράττουν όμως σωστά;

Το performance των αυτοκινήτων είναι μία ατελείωτη συζήτηση για αλλαγές –πολλές φορές ανορθόδοξες- οι οποίες τυπικά βελτιώνουν τις επιδόσεις. Ίσως η πιο συχνή είναι αυτή που αφορά των αλλαγή του τύπου και τις διάστασης των ελαστικών.

Γιατί γίνεται;

Η επιλογή ενός φαρδύτερου ελαστικού υποτίθεται γίνεται για αισθητικούς λόγους, ώστε να δοθεί ένας πιο sport αέρας. Πέρα όμως αυτού η μεγαλύτερη επιφάνεια προσφέρει –θεωρητικά πάντα- και μεγαλύτερη πρόσφυση, δηλαδή καλύτερο φρενάρισμα.

Πέρα τις όλης κουλτούρας του performance, την αίσθηση πως ο οδηγός γίνεται ταυτόχρονα και μηχανικός, πολλά συνεργεία το προωθούν διότι έχουν μεγάλο κέρδος από αυτή τη δραστηριότητα.

Είναι σωστό;

Οι μηχανικοί που ασχολούνται με αυτό θα σου πουν ναι, όμως αν σκεφτείς πως κάθε αυτοκίνητο είναι αποτέλεσμα μελέτης ετών και πολλών δοκιμών, τότε μάλλον ίσως ισχύει κάτι άλλο.

Πρακτικά οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες για κάποιον που απλά οδηγεί στην πόλη και θέλει τέτοια λάστιχα για «φιγούρα». Όμως ακόμη και αυτή η μικρή παρέμβαση αλλάζει τα οδικά χαρακτηριστικά του κάθε αυτοκινήτου.

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Η αλλαγή στη διάμετρο των ελαστικών μπορεί να προσφέρει καλύτερα κρατήματα, όμως αυξάνει τον θόρυβο και μειώνει την άνεση.

Κάποιες φορές αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αναρτήσεις, τη γενικότερη ασφάλεια και την κατανάλωση, καθώς αλλάζει το συνολικό βάρος.

Έτσι ο ιδιοκτήτης και πληρώνει για πολύ ακριβότερα λάστιχα και εντυπωσιακές ζάντες και στο τέλος της ημέρας μπορεί να έχει επιδόσεις χειρότερες από αυτές που είχε πριν.

Σίγουρα είναι δύσκολο να το παραδεχτεί, όμως τα μειονεκτήματα φαίνεται πως υπερτερούν προς τα πλεονεκτήματα.

Ό,τι λέει ο κατασκευαστής

Κάθε όχημα έχει σχεδιαστεί με στόχο τη χαμηλή κατανάλωση, την υψηλή ασφάλεια και φυσικά την χρηστικότητα.

Στο manual του κατασκευαστή αναγράφονται όλες οι διαστάσεις που είναι πρακτικές και προσφέρουν καλά αποτελέσματα.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να προβείς σε αλλαγές που ακολουθούν αυτές τις οδηγίες και να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου.

Μην ξεχνάς πως τα ελαστικά παίζουν βασικό ρόλο στην ασφάλεια και τη συνολική κατανάλωση καυσίμου!