Γιατί-είναι-σημαντικό-να-έχεις-μαζί-σου-δίπλωμα-και-ασφάλεια-αυτοκινήτου-σε-έντυπη-μορφή-και-ποια-τα-δικαιώματα-σου

Γιατί είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου δίπλωμα και ασφάλεια αυτοκινήτου σε έντυπη μορφή και ποια τα δικαιώματα σου;

Το δίπλωμα και η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι δύο έγγραφα που πρέπει να υπάρχουν πάντα σε χάρτινη μορφή εντός του αυτοκινήτου. Τι ισχύει με τα ψηφιακά όμως;

Θα έχεις διαπιστώσει πως η Ελλάδα γίνεται γρήγορα ένα ψηφιακό κράτος και πλέον πολλές υπηρεσίες γίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από ποτέ. Το ίδιο ισχύει και με την αγορά, όπου πλέον μπορείς να βρεις τις οικονομικότερες ασφάλειες αυτοκινήτου με πλήθος καλύψεων και να τις κλείσεις από τον καναπέ του σπιτιού σου. Όμως τι γίνεται σε έναν έλεγχο;

Όταν η τροχαία δεν αποδέχεται τα ψηφιακά έντυπα

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως όσο καλές και αν είναι οι ψηφιακές εφαρμογές, πάντα θα πρέπει να έχουμε οργανωμένα και σε ένα σημείο που ξέρουμε τα έντυπα του αυτοκινήτου μας.

Εδώ και χρόνια καταγράφονται πολλές περιπτώσεις με οδηγούς που δέχονται κλήσεις επειδή θεωρούνται από κάποιο όργανο της Τροχαίας ανασφάλιστοι όταν παρουσιάζουν το ηλεκτρονικό ασφαλιστήριο. Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει και ελάχιστες περιπτώσεις όπου οδηγοί έχουν δεχτεί κλήση για το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης.

Γιατί γίνεται αυτό;

Στην πράξη ένας αστυνομικός οφείλει να κάνει διασταύρωση των στοιχείων σε έντυπη μορφή, αλλά και ηλεκτρονικά.

Όπως πρέπει να γνωρίζεις υπάρχει η παρακάτω πλατφόρμα η οποία δείχνει το αν είναι ασφαλισμένο το όχημα σου. Παράλληλα όλες οι πληροφορίες βρίσκονται και στο gov.gr. Στη σπάνια περίπτωση όμως που ο έλεγχος γίνεται σε κάποιο σημείο χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο τα έντυπα έγγραφα μπορούν να είναι σωτήρια ακόμη και για τον πιο δύστροπο και κακόκεφο αστυνομικό που θα συναντήσεις σε ένα ταξίδι.

Πόσο νόμιμο είναι να δεχτείς το πρόστιμο;

Στην πράξη καθόλου και αυτό πρέπει να το γνωρίζεις, ώστε να μπορείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου από την επόμενη ημέρα. Ευτυχώς πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αστυνομικών που προχωρούν σε επιβολή προστίμου, παρά την ορθότητα των οδηγών, όμως και πάλι αυτό είναι χάσιμο χρόνου.

Εάν είσαι σωστός δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, καθώς αυτές οι κλήσεις τις περισσότερες φορές σβήνονται αν διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου και μιλήσεις με τον διοικητή του και ο αστυνομικός καταλήγει με επίπληξη.

Τι πρέπει να έχεις μαζί σου πάντα;

Αν δεν θες να χάνεις με ανούσιες γραφειοκρατικές υποθέσεις τον χρόνο σου βάλε σε έναν φάκελο που θα έχεις πάντα εντός του οχήματος, τα παρακάτω έγγραφα:

  • Δίπλωμα οδήγησης
  • Άδεια αυτοκινήτου
  • Πιστοποιητικό από ΚΤΕΟ
  • Κάρτα Καυσαερίων
  • Αποδεικτικό αποπληρωμής τελών κυκλοφορίας
  • Απόδειξη πληρωμής και ασφαλιστήριο αυτοκινήτου
  • Ταυτότητα