Eco-driving: γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει

Γιατί ένας επαγγελματίας οδηγός πρέπει να ενδιαφέρεται για τις «πράσινες μετακινήσεις»

Αρκετές είναι οι φορές που ένας επαγγελματίας οδηγός στην προσπάθεια ολοκλήρωσης ενός δρομολογίου αγνοεί το eco-driving.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη, με τη μόνη διαφορά πως ο Ελληνικός στόλος των επαγγελματικών οχημάτων είναι πολύ παλιός.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρύποι που παράγονται στη χώρα μας, όπως και σε άλλες με πεπαλαιωμένους στόλους, να είναι πολλαπλάσιοι, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με νεότερα οχήματα και οι επαγγελματίες οδηγοί να μην το γνωρίζουν.

Αυτό το πρόβλημα έχει απασχολήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πλέον έθεσε στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα σε -15% έως το 2025 και -30% έως το 2030.

Οι παραπάνω στόχοι είναι ρεαλιστικοί. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 χρησιμοποιείται σε όλα τα νέα οχήματα το υποχρεωτικό σύστημα προσομοίωσης VECTO για την καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον υπολογισμό κατανάλωσης καυσίμων για όλα τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Όμως για την επιτυχία των συγκεκριμένων πολιτικών, μεγάλο ρόλο παίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί.

Βρισκόμαστε σε μία φάση αυξημένης δραστηριότητας των μεταφορών, στην οποία οι επαγγελματίες οδηγοί και οι επιλογές τους κατά την οδήγηση θα είναι καθοριστικές.

Ένας επαγγελματίας οδηγός ο οποίος κάνει χρήση του eco driving, συντηρεί το όχημα του και φροντίζει να είναι έτοιμο για κάθε δρομολόγιο, αλλά και μπαίνει στη διαδικασία να ανανεώσει τον εξοπλισμό του, εάν είναι ιδιόκτητος, γίνεται κομμάτι της προσπάθειας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δίκυκλων, χωρίς τις παραπάνω πρακτικές, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μία αύξηση έως και 9% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όμως και από την πλευρά της η πολιτεία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της και να δώσει κίνητρα στους επαγγελματίες οδηγούς για πιο «πράσινες» επιλογές, όπως για παράδειγμα την μερική χρηματοδότηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και να αυξήσει τους ελέγχους και να θέσει αυστηρότερους κανόνες στις επιχειρήσεις για τη συντήρηση των οχημάτων τους.

Πέραν όμως αυτών, η «πράσινη οδήγηση» θα πρέπει να γίνει κομμάτι της ατομικής κουλτούρας του κάθε επαγγελματία οδηγού, αλλά και μέρος της καθημερινότητας του, καθώς η κλιματική αλλαγή που προέρχεται από την ανθρώπινη παρέμβαση μας απασχολεί όλους.