Ρεζέρβα αυτοκινήτου

Γιατί η ρεζέρβα δεν υπάρχει στα νέα αυτοκίνητα;

Η ρεζέρβα, το επιπλέον δηλαδή λάστιχο, απουσιάζει σχεδόν στα μισά νέα αυτοκίνητα. Ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Υπάρχει τελικά κάποιο όφελος;

Ακούγεται περίεργο, όμως είναι πλέον γεγονός. Σχεδόν ένα στα δύο νέα αυτοκίνητα που αγοράζονται το τελευταίο διάστημα, παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους χωρίς ρεζέρβα.

Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν μέχρι να φτάσει η στιγμή του σκασμένου ελαστικού και να ψάχνουν ματαίως να βρουν τη λύση.

Υπάρχουν 7 λόγοι που οι εταιρείες επιλέγουν τη συγκεκριμένη πρακτική.

1. Τοποθέτηση ελαστικών Run Flat

Τα run flat ελαστικά καθιστούν τη ρεζέρβα άχρηστη. Πρόκειται για λάστιχα με ενισχυμένο σκελετό στα πλαϊνά τους, ο οποίος στην περίπτωση βλάβης επιτρέπει στον οδηγό να κάνει επιπλέον 200-300 χιλιόμετρα με ταχύτητα μέχρι 80 km/h.

2. Προσφέρουν kit επισκευής

Είναι ένα ολοκληρωμένο kit το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να επισκευάσει σε 10 λεπτά τα ελαστικά του χωρίς να χρειάζεται γρύλος. Φυσικά μιλάμε για μικρές τρύπες και όχι πολύ μεγάλες ζημιές, οπότε καλό θα ήταν να έχεις κάλυψη οδικής βοήθειας.

3. Φτηνότερη παραγωγή

Η απουσία ρεζέρβας σημαίνει λιγότερες πρώτες ύλες για την εταιρεία και άρα συρρίκνωση του κόστους παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο η ρεζέρβα γίνεται «premium» ή αντικαθίσταται από τις παραπάνω επιλογές που είναι και πάλι πιο οικονομικές για την αυτοκινητοβιομηχανία.

4. Εξοικονόμηση καυσίμων

Η απουσία ενός επιπλέον τροχού και των εργαλείων, μεταφράζεται σε χαμηλότερο βάρος και άρα μία μικρή εξοικονόμηση στα καύσιμα. Σε μεγάλη κλίμακα πρόκειται για μία πρακτική που εξυπηρετεί και το περιβάλλον.

5. Μείωση εκπομπών CO2

Λιγότερο βάρος, μικρότερη κατανάλωση άρα χαμηλότερες εκπομπές CO2. Έτσι τα μοντέλα γίνονται πιο οικολογικά και οι εταιρείες βρίσκονται εντός της νομοθεσίας που θέτουν οι διάφορες αγορές.

6. Αύξηση χώρου αποσκευών

Για κάποιους οδηγούς η αύξηση του διαθέσιμου χώρου στο πορτ μπαγκάζ είναι σωτήρια. Είτε εκμεταλλευτεί για την μεταφορά αποσκευών, είτε για την εγκατάσταση συστήματος LPG (υγραέριο) ή CNG (φυσικό αέριο), ο οδηγός είναι και πάλι κερδισμένος.

7. Χώρος για τις μπαταρίες

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως και τα υβριδικά plug-in, χρειάζονται μεγάλες μπαταρίες. Η απουσία ρεζέρβας βοηθά στην εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Έτσι ο χώρος που κερδίζεται αξιοποιείται για μεγαλύτερη αυτονομία και τα διάφορα συστήματα κίνησης που χρειάζεται ένα τέτοιο όχημα.