Γιατί-τα-φλας-είναι-πορτοκαλί

Γιατί τα φλας είναι πορτοκαλί;

Έχεις αναρωτηθεί γιατί τα φλας έχουν ένα και μοναδικό χρώμα από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, ενώ ποτέ δεν έχεις δει να γίνονται αλλαγές; Ορίστε η απάντηση.

Όσο και αν εξελίσσονται τα αυτοκίνητά μας κάποια πράγματα παραμένουν τα ίδια. Αυτά είναι το σχήμα του τιμονιού, η δομή του σαλονιού και πολλά άλλα. Ανάμεσα τους θα παρατηρήσεις πως συγκαταλέγονται και τα φλας που έχουν πορτοκαλί χρώμα.

Παραλίγο κόκκινα

Το πορτοκαλί χρώμα υιοθετήθηκε σταδιακά απ’ όλους τους κατασκευαστές, όμως στην Αμερική μία εποχή υπήρχαν αντιδράσεις, καθώς ως χρώμα θεωρούταν πιο σωστό να χρησιμοποιείται το κόκκινο. Εν τέλει τα διεθνή πρότυπα επιβλήθηκαν και έτσι το πορτοκαλί έγινε το ένα και μοναδικό χρώμα των φλας.

Γιατί όμως το πορτοκαλί;

Το συγκεκριμένο χρώμα ανήκει στο φάσμα του ερυθρού, οπότε βιολογικά είμαστε προγραμματισμένοι να το αναγνωρίζουμε ταχύτερα από άλλα.

Η υψηλή φωτεινότητά του επιπλέον επιτρέπει να εντοπίζεται εύκολα από μεγάλες αποστάσεις, συνθήκες υψηλού φωτισμού, όπως το φως της μέρας, αλλά και χαμηλού όπως το βράδυ ή η ομίχλη. Μην ξεχνάτε πως πορτοκαλί είναι και πολλά διακριτικά γιλέκα.

Μοναδικότητα

Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι πως αποτελεί το μοναδικό φως πάνω στο αυτοκίνητο με τη συγκεκριμένη απόχρωση, οπότε ταυτίζεται αμέσως με μία λειτουργία, αυτή της προειδοποίησης. Όλες οι άλλες λυχνίες είναι είτε λευκές (μπροστινά φώτα και προβολείς), είτε κόκκινες (φρένα).

Τι έχουν δείξει τα πειράματα;

Η υιοθέτηση όμως του πορτοκαλί χρώματος, επιβεβαιώνεται και επιστημονικά ως ορθή. Μία μελέτη του Εθνικού Οργανισμού για την Ασφάλεια Αυτοκινητοδρόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έδειξε πως η χρήση του πορτοκαλί χρώματος στους δείκτες κατεύθυνσης μειώνει έως και 28% την πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα, σε αντίθεση με τα οχήματα που έχουν φλας σε κόκκινη απόχρωση.

Σημασία έχει να το χρησιμοποιείς και σωστά όμως

Τα φλας υποδεικνύουν την πρόθεση μας για κίνηση σε άλλη λωρίδα ή κάνουν σήμα στους άλλους οδηγούς για προσπέραση ή κάποιο πρόβλημα στον δρόμο. Οφείλουμε να τα χρησιμοποιούμε συνεχόμενα. Η μη χρήση τους ή αλλαγή στο πρότυπο τους επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ως προς τον ορισμό που δίνει ο ΚΟΚ, τα φλας πρέπει να είναι κίτρινα / πορτοκαλί και να πάλλονται ανά 90 φορές το λεπτό με περιθώριο απόκλισης περίπου 33%.