Μηχανή ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Γιατί το λίθιο είναι ο «νέος χρυσός»;

Το λίθιο είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Μπορεί να υπάρξει ηλεκτροκίνηση χωρίς αυτό;

Ίσως το άκουσες πρώτη φορά στο μάθημα της χημείας. Μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιο σου με την επικράτηση των κινητών τις προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα το λίθιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Τι είναι το λίθιο;

Πρόκειται για ένα χημικό στοιχείο όπου συμβολίζεται με το Li. Το λίθιο υπό κανονικές συνθήκες, είναι ένα μαλακό μέταλλο το οποίο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Χρησιμοποιείται για στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, στη βαριά βιομηχανία, στη μεταλλουργία, στα λιπαντικά, στα κεραμικά, στα οπτικά και στην παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας. Με απλά λόγια είναι δομικό στοιχείο για την τεχνολογία μας.

Μπαταρίες λιθίου

Μία από τις πολλές εφαρμογές του λιθίου είναι στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Οι μπαταρίες με ιόντα λιθίου τροφοδοτούν υπολογιστής, gadgets, κινητά τηλέφωνα, αλλά και αυτοκίνητα. Τις τελευταίες δεκαετίες η ζήτηση του έχει αυξηθεί, όμως με την ηλεκτροκίνηση, το λίθιο έχει γίνει ο νέος χρυσός.

Λίθιο και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) των αυτοκινητοβιομηχανιών προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές για την δημιουργία μπαταριών. Μέχρι στιγμής η πιο αποτελεσματική τεχνολογία είναι οι μπαταρίες λιθίου, οι οποίες προσφέρουν επαναφόρτιση, έχουν ικανοποιητικό χρόνο ζωής και μπορούν να κατασκευαστούν σε μαζική παραγωγή. Έτσι το όνειρο της ηλεκτροκίνησης και των καθαρών μετακινήσεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς το λίθιο.

Ανακύκλωση

Η παραγωγή λιθίου βασίζεται στα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως που βρίσκονται στη Χιλή, στην Αυστραλία και στην Αργεντινή. Από τις ευρωπαϊκές χώρες η Πορτογαλία διαθέτει κάποια μικρά αποθέματα λιθίου. Όμως το πραγματικό βιώσιμο μοντέλο είναι το λίθιο που ήδη υπάρχει να επαναχρησιμοποιείται. Η ανακύκλωση λιθίου είναι κάτι που θα έχει αισθητά αποτελέσματα μετά το 2030, καθώς τότε εκτιμάται πως οι υπάρχουσες μπαταρίες θα επιστραφούν μαζικά.

Υπάρχει εναλλακτική;

Μέχρι στιγμής όχι. Το λίθιο είναι το μόνο χημικό στοιχείο το οποίο μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη αποθήκευση ενέργειας. Οι εταιρείες το γνωρίζουν και επεξεργάζονται συνεχώς νέα μοντέλα και τεχνολογίες για ακόμα πιο μεγάλες και ανθεκτικές μπαταρίες, χωρίς όμως να αποκλείεται η έρευνα για εναλλακτικές. Το λίθιο είναι αυτό που προσφέρει τα μέσα για τη συσσώρευση ενέργειας και την τροφοδότηση του εγχειρήματος της ηλεκτροκίνησης.