Γυρισμένα χιλιόμετρα

Γυρισμένα χιλιόμετρα: Όλοι οι τρόποι για να τα εντοπίσεις

Τα «γυρισμένα» χιλιόμετρα είναι μία συχνή απάτη στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Υπάρχουν πολλοί όμως τρόποι και τεχνικές για να τα εντοπίσεις.

Η αναζήτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου δεν είναι εύκολο πράγμα. Η πιο παλιά και συνηθισμένη πρακτική είναι τα «γυρισμένα χιλιόμετρα», ώστε το όχημα να πιάσει καλύτερη τιμή.

Παλιότερα ο νέος ιδιοκτήτης απλά έπεφτε στην παγίδα και έπαιρνε ένα κουρασμένο όχημα, όμως σήμερα με τις διασταυρώσεις ενδέχεται να επιφορτιστεί με πρόστιμο. Πλέον έχεις δύο λόγους για να τα ανακαλύψεις:

Έλεγχος αριθμού πλαισίου (VIN)

Το κοντέρ δεν λέει την αλήθεια, όμως το μητρώο συντήρησης μπορεί να την αποκαλύψει. Όλα τα οχήματα έχουν έναν μοναδικό αριθμό πλαισίου τον VIN. Όταν έχει γίνει εργασία σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο αυτός καταγράφει διάφορα δεδομένα. Να θυμάσαι όμως πως τα μη εξουσιοδοτημένα δεν τον ανανεώνουν. Με έναν έλεγχο μπορεί να γίνει μία πρώτου τύπου διασταύρωση. Εάν είναι λιγότερα ή τα ίδια και η τελευταία συντήρηση έχει γίνει πριν χρόνια τότε βρήκες την απάτη.

Βιβλίο Service

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να δεις το βιβλίο service του οχήματος. Αν δεν υπάρχει ή όσα γράφονται μέσα δεν βγάζουν νόημα και έχουν πολύ παλιές ημερομηνίες, τότε καλό είναι να κοιτάξεις για άλλο όχημα γιατί μάλλον έχει γυρισμένα χιλιόμετρα. Στην περίπτωση που το όχημα είναι σχετικά νέο, αλλά δεν έχει γίνει καμία συντήρηση, δεν είναι καλό δείγμα για τον ιδιοκτήτη του.

Κατάσταση καμπίνας

Μία παλιά καμπίνα φαίνεται, όπως και ό,τι νέο έχει προστεθεί για να κρύψει την κούραση. Παρατήρησε προσεκτικά τις ενώσεις των πλαστικών, το τιμόνι, τα καθίσματα, το λεβιέ των ταχυτήτων, τα πεντάλ και το ταμπλό. Εάν τα χιλιόμετρα φαίνονται ελάχιστα για την κατάσταση και τις μικροφθορές, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Εξωτερικό

Το εξωτερικό μαρτυρά τα χρόνια. Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ξεθωριασμένα ή με κοτσαδόρους δεν μπορεί να έχουν λίγα χιλιόμετρα. Πρόσεξε καλά το χρώμα στον προφυλακτήρα, τα μαρσπιέ και σε όλο το αμάξωμα. Εάν το όχημα έχει βαφτεί ξανά ή έχει ύποπτες ενώσεις καλό θα ήταν να το σηκώσεις σε ένα συνεργείο.

Γνώμη ειδικού

Ένας έμπιστος μηχανικός μπορεί να σου δώσει αμέσως εκτίμηση. Σηκώνοντας το όχημα μπορεί να δει τη σκουριά από κάτω, να κάνει ελέγχους στον εγκέφαλο και πολλά άλλα διαγνωστικά test. Ποτέ μην δεχτείς έλεγχο σε μηχανικό που σου προτείνει ο ιδιοκτήτης του.