Τι-πρέπει-να-φροντίσεις-στο-αυτοκίνητό-σου-μετά-τις-διακοπές

Γύρισες από διακοπές; Να τι πρέπει να φροντίσεις στο αυτοκίνητό σου.

Επιστροφή από διακοπές και ευκαιρία για επισκευές στο αυτοκίνητο. Όλα όσα πρέπει να ελέγξουμε, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι και οι επισκευές που ίσως προκύψουν.

Ο Σεπτέμβρης μήνας επιστροφής για τους περισσότερους. Έτσι πολλοί αποφασίζουν να κάνουν ένα πρώτο «συμμάζεμα» στο αυτοκίνητό τους, οπότε τα συνεργεία γεμίζουν σιγά σιγά.

Σε αυτό το κείμενο θα δούμε ποιες είναι οι πρώτες επισκευές που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο που δεν έκανε service πριν από το ταξίδι του!

Λάδια

Τα πολλά χιλιόμετρα και οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως επηρέασαν την ποιότητα των λαδιών. Ένας γρήγορος έλεγχος θα σε βοηθήσει να δεις αν χρειάζεται αντικατάσταση. Πάρε μέτρηση με τη ράβδο λαδιού και δες το χρώμα σε ένα κομμάτι λευκού πανιού ή σε ένα χαρτί κουζίνας. Το χρώμα θα πρέπει να είναι ξανθό και λαμπερό. Αν σκουραίνει ή είναι καφέ, θα πρέπει να γίνει άμεσα αντικατάσταση.

Υαλοκαθαριστήρες

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στο κρύο, τη ζέστη και τον αέρα. Όπως φαντάζεσαι ένα ταξίδι αρκετών χιλιομέτρων τους φθείρει. Πριν αποφασίσεις να τους αλλάξεις, κάνε ένα καθάρισμα στα τζάμια. Άμα μένει θαμπάδα και το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό μη το σκεφτείς στιγμή.

Ελαστικά

Πολλοί οδηγοί έχουν ως παράδοση να αλλάζουν ελαστικά το φθινόπωρο. Είναι μία καλή πρακτική, αρκεί η αντικατάσταση να γίνει πριν τις πρώτες βροχές, ώστε να έχει στρώσει η γόμα των ελαστικών. Επιπλέον η υπερβολική ζέστη στο οδόστρωμα τείνει να επηρεάζει την ποιότητα των ελαστικών, οπότε έχεις δύο καλούς λόγους να επισπεύσεις την αλλαγή τους. Μη βιαστείς όμως για τα χειμερινά, προτίμησε τα all seasons τα οποία είναι ιδανικά για κάθε θερμοκρασία!

Φίλτρα αέρα – καυσίμων

Καλό θα ήταν να κάνεις μία επίσκεψη στο συνεργείο και να τα ελέγξεις. Σίγουρα μπορείς να μην κάνεις αλλαγή στα φίλτρα αέρα, αλλά έναν απλό καθαρισμό. Για τα καύσιμα θα σου πει ο μηχανικός που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του οχήματος.

Τακάκια φρένων

Αν διαπίστωσες πως τα φρένα τσίριζαν κατά την επιστροφή, έφτασε η στιγμή να αλλάξεις τα τακάκια τους. Με την ευκαιρία μπορείς να δεις και όλο το υπόλοιπο σύστημα πέδησης, ώστε να ξεκινήσεις τη νέα σεζόν με ακόμη καλύτερα κρατή