Η ασφάλιση αυτοκινήτου απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Η ασφάλιση αυτοκινήτου απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Οι φυσικές καταστροφές είναι όλο και πιο συχνές και οι ασφάλειες αυτοκινήτων πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Μέχρι σήμερα, αρκετοί πιστεύουν πως η κάλυψη από φυσικές καταστροφές, είναι εξαιρετικά ακριβή και τείνει να θεωρείται πολυτέλεια, είναι όμως αυτό αλήθεια;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) το κόστος των ζημιών και τα ποσά απαίτησης από τις φυσικές καταστροφές, μεταξύ του διαστήματος 1993 – 2018 υπερβαίνουν τα 358 εκατομμύρια ευρώ.

Η συγκεντρωτική μελέτη έγινε με βάση της ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 1993 έως και το 2018.

Αυτό που παρατηρήθηκε, είναι πως μέσα στο παρόν διάστημα υπήρξαν πάνω από 24.000 περιπτώσεις δηλωμένων ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές με τις πιο συχνές τις χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις (πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι), δασικές πυρκαγιές, σεισμούς αλλά και τις ταραχές.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι ζημιές που προκύπτουν από τις έντονες βροχοπτώσεις είναι όλο και πιο συχνές για την Ελλάδα και πλέον ο κίνδυνος είναι σχεδόν κάθε μήνα.

Το βασικό εύρημα της έρευνας είναι πως υπάρχει μία ανάγκη για την ενίσχυση των ασφαλειών αυτοκινήτου με καλύψεις για τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό δεν θα είχε ως συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία και ευχαρίστηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες μίας ασφάλειας αυτοκινήτου για τους οδηγούς, αλλά ταυτοχρόνως να υπάρξει και μείωση στο κόστος των ασφαλιστηρίων.

Επιπλέον, οι ασφάλειες αυτοκινήτων με κάλυψη από φυσικές καταστροφές θα βοηθήσουν συνολικά και το κράτος, καθώς αρκετές φορές οι αποζημιώσεις μετακυλούνται αποκλειστικά στον κρατικό μηχανισμό.

Με έναν καλύτερο σχεδιασμό, αλλά και τη συνεργασία του δημοσίου για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, θα βοηθούσε στην γρηγορότερη αντιμετώπιση των κρίσεων που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές.

Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει στο τέλος της ημέρας, σε έναν κόσμο όπου η κλιματική αλλαγή αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα μας, είναι να υπάρχει αποτελεσματικότητα και περιορισμός του κόστους αποκατάστασης.

Εάν οι οδηγοί κατανοήσουν πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και στραφούν στη σύναψη ασφαλειών αυτοκινήτου με τις συγκεκριμένες καλύψεις, τότε δεν εξασφαλίζουν μόνο την αποζημίωση τους, αλλά θα γίνονται κομμάτι ενός ολόκληρου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα και να σκεφτούμε συνολικά, καθώς όλοι βαλλόμαστε από τις φυσικές καταστροφές.