Υδρογονοκίνηση αυτοκινήτων

Υδρογονοκίνηση: Πώς θα γίνει η ανάπτυξη της στην Ελλάδα;

Η υδρογονοκίνηση είναι το επόμενο μεγάλο φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας. Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης της στην Ελλάδα και πως θα το υποστηρίξει η Πολιτεία;

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο έρχεται το οποίο πρόκειται να περιλαμβάνει την υιοθέτηση του υδρογόνου στις οδικές, αστικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η ανακοίνωση του έγινε από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος επιβεβαίωσε πως στο σχεδιασμό θα συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Τι σημαίνει το υδρογόνο για τις μετακινήσεις;

Πρόκειται για μία πολύ καθαρή μορφή καύσιμου το οποίο οδηγεί στην απεμπλοκή από το πετρέλαιο και σε συνδυασμό με την ηλεκτροκίνηση θα βοηθήσει στον μεγάλο στόχο για το 2030 που είναι η μείωση των εκπομπών CO2.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αποκάλυψε ένα μέρος του σχεδιασμού που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη δημιουργία πρατηρίων σε διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Έτσι τα οχήματα θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς πρόβλημα σε όλη την Ε.Ε.

Σε δεύτερη φάση οι σιδηροδρομικές γραμμές θα περάσουν και αυτές στην εποχή του υδρογόνου, οπότε θα πέσει βάρος στην εξασφάλιση των πόρων.

Σε επίπεδο αστικών μεταφορών φαίνεται πως υπάρχουν και εκεί πολλές εφαρμογές. Πέρα από τα ΜΜΜ, μπορούν να γίνουν προμήθειες οχημάτων υδρογόνου για δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες όπως τα απορριμματοφόρα, οι σκούπες και διάφορα άλλα.

Ένας δυνατός σύμμαχος

Το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος πρόκειται να παρέχει όλη την τεχνογνωσία, ώστε το εθνικό πλάνο να πετύχει και να αποτελέσει case study για άλλες χώρες.

Η συμβολή του θα εξασφαλίσει πως ο σχεδιασμός και τα βήματα υλοποίησης θα ανταποκρίνονται στις καθημερινές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστούν αρκετά κονδύλια.

Παράλληλα Δημόκριτος και Υπουργείο Υποδομών και Συγκοινωνιών θα συνεργαστούν για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε κάθε επίπεδο.

Προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν

Τα ζητήματα που μένει η Ελλάδα να επιλύσει για την είσοδο υδρογονοκίνηση είναι:

  • Σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων – σημεία και τρόπος λειτουργίας
  • Προδιαγραφές πρατηρίων υδρογόνου
  • Ζητήματα ασφάλειας και εξασφάλιση προμήθειας
  • Ταξινόμηση και τεχνικός έλεγχος οχημάτων υδρογόνου
  • Τεχνική υποστήριξη – δημιουργία και εκπαίδευση ειδικών ομάδων που θα αναλάβουν τις επισκευές και τη συντήρηση στα ΜΜΜ