Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο γρήγορα θα φορτίζουν στο μέλλον;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι στιγμής δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα συμβατικά στο θέμα του ανεφοδιασμού. Πόσο κοντά είμαστε στο να λυθεί αυτό το ζήτημα;

Αρκετοί καταναλωτές σήμερα ενώ θέλουν να προχωρήσουν στην ηλεκτροκίνηση παραμένουν διστακτικοί λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να φορτιστεί πλήρως και έτσι καταφεύγουν στην αγορά ενός βενζινοκίνητου.

Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα;

Πριν 10 χρόνια το κυριότερο πρόβλημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν η χαμηλή αυτονομία. Αυτό είναι κάτι που φυσικά σήμερα μας φαίνεται αστείο καθώς η έρευνα στον τομέα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει στη δημιουργία οχημάτων με αυτονομία 400 και 500 χιλιόμετρα αυτονομία.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που επιτελείται μέχρι στιγμής είναι η μείωση των τιμών. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι αρκετά ακριβά, όμως οι εταιρείες σταδιακά εγκαταλείπουν τις γραμμές παραγωγής βενζινοκίνητων και τις αξιοποιούν για την ηλεκτροκίνηση, λόγω των δεσμεύσεων για το 2030.

Ταυτόχρονα οι βιομηχανίες προβαίνουν σε επαναχρησιμοποίηση μερών και στοιχείων άλλων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ πολλά κράτη προσφέρουν προγράμματα επιδότησης κάνοντας την ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή.

Η πίεση για υψηλότερη ταχύτητα φόρτισης

Η ταχύτητα φόρτισης σήμερα εξαρτάται από το μοντέλο και τον φορτιστή. Για παράδειγμα υπάρχουν αυτοκίνητα που επιτυγχάνουν επαναφόρτιση στο 80% σε μόλις 30 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή, αλλά και οχήματα που θέλουν 6-8 ώρες με σύνδεση σε απλή πρίζα.

Εάν σκεφτούμε πως ένα βενζινοκίνητο φουλάρει σε λιγότερο από 2 λεπτά, τότε το μεγάλο άγχος των εταιρειών είναι να πετύχουν όλο και καλύτερους χρόνους φόρτισης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που κάποιες εταιρείες έχουν εντάξει στις διαφημιστικές καμπάνιες τον χαμηλό χρόνο φόρτισης.

Είναι εφικτή η φόρτιση σε ελάχιστα λεπτά;

Φυσικά, όμως αυτό απαιτεί καλύτερο σχεδιασμό λογισμικών, μπαταριών και φορτιστών. Διάφορες ομάδες μηχανικών και ερευνητών προσπαθούν να πετύχουν αυτό ακριβώς, τη φόρτιση μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Μία ομάδα κατάφερε να αναπτύξει μία μπαταρία λιθίου που φορτίζει άνω του 50% μέσα σε λιγότερο από 3 λεπτά, σε ιδανικές συνθήκες. Αν και ακούγεται αρκετά υποσχόμενη τεχνολογία, θα πρέπει να διερωτηθούμε κατά πόσο μία τέτοια μπαταρία θα αντέχει σε πάνω από 10.000 ή 20.000 φορτίσεις, αν είναι αξιόπιστη και την απόδοση της στον πραγματικό κόσμο.

Πιθανότατα θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να έχουμε για εμπορική χρήση οχήματα που φορτίζουν σε λιγότερο από 2 λεπτά, όμως ένα ηλεκτρικό όχημα προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα βενζινοκίνητο, ακόμη και αν χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο για τον ανεφοδιασμό του.