Αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ηλεκτρικά οχήματα: Γιατί το 2021 αναμένεται να διπλασιαστούν οι πωλήσεις τους;

Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα που ταξινομήθηκαν μόλις τους 5 πρώτους μήνες του 2021, ξεπερνούν στο σύνολο τους ολόκληρο το 2020. Που οφείλεται αυτό το ενδιαφέρον;

Φαίνεται πως η Ελλάδα έχει μπει στην τροχιά της ηλεκτροκίνησης, καθώς τα δεδομένα των πωλήσεων δείχνουν ένα έντονα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και επιτυχία των δημόσιων πολιτικών, όπως η επιδότηση.

Μερικά δεδομένα

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίηση του στο συνέδριο «Ecofest 2021» για την πορεία της ελληνικής αγοράς νέων αυτοκινήτων.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από το αντίστοιχο Μητρώο που έχει δημιουργήσει το υπουργείο του, έγινε γνωστό πως μέσα στους πρώτους 5 μήνες του 2021 έχουν ταξινομηθεί ήδη 1.150 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νούμερο αν σκεφτεί κανείς πως ολόκληρο το 2020 καταγράφηκαν 1.133 ταξινομήσεις στον αντίστοιχο τύπο οχημάτων.

Από αυτά τα νέα οχήματα του 2021, τα 875 είναι επιβατικά, 202 δίκυκλα, 31 τρίκυκλα επιβατικά, 11 τρίκυκλα φορτηγά και 31 φορτηγά.

Γιατί η ελληνική αγορά «πρασινίζει»

Φαίνεται πως δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για την ηλεκτροκίνηση.

Ο πρώτος και βασικότερος είναι η στήριξη από το κράτος. Τα διάφορα προγράμματα επιδότησης, η δέσμευση για χαμηλή φορολόγηση, η σταδιακή ανάπτυξη δικτύου φόρτισης και η σωστή ρύθμιση της αγοράς αποτελούν κριτήρια εμπιστοσύνης για το συγκεκριμένο προϊόν.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αλλαγή κουλτούρας που θέλει οχήματα με χαμηλή κατανάλωση, ελάχιστους ρύπους και υψηλή οδική ασφάλεια. Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που απασχολούν τους σύγχρονους καταναλωτές.

Οι εκτιμήσεις

Αγορά, κυβέρνηση και άλλοι εκτιμούν πως η ηλεκτροκίνηση πρόκειται να πετύχει στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί διαβάζοντας τα νούμερα βλέπουν διπλασιασμό των νέων ηλεκτροκίνητων ταξινομήσεων για το 2021.

Φυσικά η ηλεκτροκίνηση δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνο τα Ι.Χ. Αρκετοί επαγγελματίες αναμένεται να κάνουν περισσότερη χρήση του δικαιώματος επιδότησης για φορτηγά ή άλλα επαγγελματικά οχήματα με ηλεκτρικούς κινητήρες.

Παράλληλα υπάρχουν πολλές συζητήσεις και πιέσεις να γίνει αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών με νέας τεχνολογίας λεωφορεία. Ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Προσφάτως μάλιστα ανακοινώθηκε διαγωνισμός για 800 νέα λεωφορεία για Αθήνα – Θεσσαλονίκη με αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.

Το μέλλον της Ελλάδας είναι «πράσινο» και ηλεκτρικό!