infotainment στο αυτοκίνητο

Αξίζει τελικά το Infotainment στο αυτοκίνητο;

Το Infotainment είναι ο συνδυασμός πληροφόρησης και ψυχαγωγίας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του Internet. Πόσο χρήσιμο σου είναι όμως;

Δεν ξέρω αν μπορεί να φανταστεί κάποιος από εμάς έναν οδηγό που δεν θέλει έστω και χαμηλά λίγη μουσική κατά την οδήγηση. Το ίδιο απίθανο είναι να βρούμε και έναν οδηγό που δεν χρησιμοποιεί τα όργανα του οχήματος ή GPS.

Ψυχαγωγία και πληροφόρηση έγιναν με τα χρόνια αναπόσπαστα μέρη της οδηγικής εμπειρίας και σήμερα με τα συστήματα Infotainment τείνουν να ταυτιστούν.

Τι σημαίνει η λέξη;

Στα ελληνικά αποδίδεται ως ενημεροδιασκέδαση και σημαίνει τη σύμπλεξη των δύο συστατικών της λέξης, με τέτοιο τρόπο που καταλήγουν να είναι δυσδιάκριτα μεταξύ τους. Ο όρος όμως στον οδήγηση παραπέμπει στα συστήματα ψυχαγωγίας που παρέχουν ήχο, εικόνα, σύνδεση στο διαδίκτυο και διεπαφή με το ίδιο το αυτοκίνητο.

Τι μπορεί να σου προσφέρει ένα ολοκληρωμένο τέτοιο σύστημα;

  • Αποδοχή κλήσεων με φωνητικές εντολές
  • Ακρόαση μουσικής και έτοιμων λιστών από Spotify και YouTube
  • GPS και φωνητική καθοδήγηση κατά τη πλοήγηση
  • Ευκολότερος χειρισμός ραδιοφώνου
  • Πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές (πχ Taxibeat, Taxiplan, κλπ για τους επαγγελματίες)
  • Συνεχής ενημέρωση από το διαδίκτυο
  • Γρήγορη πρόσβαση στα social media σου
  • Οθόνες στα πίσω καθίσματα για να βλέπουν τα παιδιά ταινίες ή να παίζουν

Εργοστασιακή εγκατάσταση

Πριν χρόνια το σύστημα ψυχαγωγίας περιοριζόταν στο ραδιόφωνο και το CD player, όμως σήμερα όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ολοκληρωμένα Infotainment συστήματα είτε στις βασικές εκδόσεις, είτε σε πολύ προσιτές τιμές ως extra εξοπλισμό.

Το πλεονέκτημα της εργοστασιακής εγκατάστασης είναι πως ενσωματώνεται στο design του σαλονιού, χωρίς να εξέχει κάτι, ενώ προσφέρει και καλύτερη διεπαφή οδηγού και οχήματος. Από εκεί και πέρα η αναβάθμιση ή επισκευή του hardware κοστίζει παραπάνω και πρέπει να γίνεται από το επίσημο συνεργείο.

DIY

Στην περίπτωση που έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο και δεν σκοπεύεις να το αλλάξεις σύντομα, μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα τέτοιο σύστημα ψυχαγωγίας. Το Infotainment του «φτωχού» ξεκινά με ένα tablet που έχει sim ή ένα smartphone και μπορεί να εξελιχθεί με πολλαπλές οθόνες και άμεση διεπαφή με τον εγκέφαλο του οχήματος.

Εδώ έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στην ποιότητα του hardware, αλλά θα χρειαστεί ίσως τεχνική βοήθεια για το πώς θα κάνεις τις εγκαταστάσεις και τον συγχρονισμό τους με το ίδιο το όχημα.