Ιπτάμενο αυτοκίνητο

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα είναι πραγματικότητα μέχρι το 2030 (;)

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα πετούν ανάμεσα μας αρκετά σύντομα, πιθανότατα μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ευρωπαίου CEO της Hyundai Michael Cole.

Η μέρα που το Blade Runner και το 5th Element δε θα συναρπάζουν πλέον για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα φαίνεται πως φτάνει. Ένα από τα όνειρα πολλών οδηγών θα γίνει πραγματικότητα και μάλιστα μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Μία ενδιαφέρουσα δήλωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Michael Cole, CEO του ευρωπαϊκού τμήματος της Hyundai, η αεροπορική αυτοκίνηση εντός των πόλεων θα είναι μέρος του μέλλοντος.

Ο κ. Cole είπε δήλωσε χαρακτηριστικά στη Guardian:

«Θεωρούμε ότι σίγουρα μέχρι τα τέλη αυτής της δεκαετίας , τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα συνεισφέρουν τα μέγιστα ώστε να ελευθερωθεί η κινησιακή συμφόρηση στις πόλεις και θα μειώσουν τις εκπομπές αερίου , είτε πρόκειται για κινητικότητα εντός της πόλης είτε ακόμη μεταξύ πόλεων».

Εκτίμηση ή άνοιγμα χαρτιών;

Οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου δεν είναι απλά μία πρόβλεψη για το μέλλον μίας και παραδέχτηκε πως η εταιρεία του έχει ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η εταιρεία είχε ήδη παρουσιάσει ένα πρώτο concept του ιπτάμενου αυτοκινήτου τον Ιανουάριο του 2020 στο Consumer Electronics Show στο Las Vegas, ενώ στο project εμπλεκόταν και η Uber.

Παράλληλα έχει συμμετοχή σε ένα άλλο project που μαρτυρά τις βλέψεις της για το μέλλον.

Μέσα στο 2021 έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο αεροδρόμιο χωρίς διάδρομο που είναι σχεδιασμένο για οχήματα με δυνατότητα ηλεκτρικής κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) όπως τα αεροπορικά ταξί και τα drones.

Πώς θα μπουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα στις ζωές μας;

Σίγουρα το κόστος τους στην αρχή θα είναι υψηλό παρά την άνεση που θα παρέχουν, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ειδική εκπαίδευση, οπότε το πιθανότερο είναι στην αρχή να προσφέρουν υπηρεσίες σαν ιπτάμενα ταξί.

Πρόκειται όμως για μία μεγάλη καινοτομίας μίας και θα μειωθεί κατά πολύ η κίνηση στους δρόμους.

Σίγουρα μέχρι την πρώτη βόλτα θα πρέπει να λυθούν διάφορα άλλα ζητήματα όπως, η ασφάλεια τους, η δημιουργία ειδικών χώρων για απογείωση και προσγείωση, ο ανεφοδιασμός, η ένταξη τους στο εκάστοτε νομικό σύστημα και οι ελάχιστες απαιτήσεις για τον χειρισμό τους.