Αλλαγή λαδιών αυτοκινήτου

Κάνεις λίγα χιλιόμετρα; Δες πότε πρέπει να αλλάζεις τα λάδια

Τα λάδια ενός αυτοκινήτου πρέπει να αλλάζονται ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που κάνει ένα όχημα. Δες πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εσένα που κινείσαι λίγο.

Η λίπανση του κινητήρα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου σου. Οδηγοί που αμελούν την αντικατάσταση των λιπαντικών στον χρόνο που πρέπει, αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υπάρξει βλάβη εντός της μηχανής, αλλά ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα καθώς η κατανάλωση του οχήματος αυξάνεται.

Πότε πρέπει να αλλάζονται τα λάδια;

Η αλλαγή λαδιών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατασκευαστών και τον τύπο τους.

Για τα περισσότερα «κλασικά» πλέον συνθετικά λάδια η αλλαγή πρέπει να γίνεται μεταξύ 7.500 – 20.000 χιλιομέτρων ή ανά ένα έτος.

Έτσι στην περίπτωση που είσαι ένας οδηγός και δεν κάνει αρκετά χιλιόμετρα, το πιο πιθανό είναι να προβείς σε ανανέωση του λιπαντικού βάσει χρόνου. Οι περισσότεροι οδηγοί όμως προβαίνουν σε αλλαγή κοντά στα 15.000 χιλιόμετρα.

Αγόρασε ένα επιπλέον μπουκάλι

Τα λιπαντικά αντέχουν για μεγάλο διάστημα στο μπουκάλι, οπότε φρόντισε όταν κάνεις την αλλαγή να προμηθευτείς ένα επιπλέον ώστε να το έχεις στο πορτ μπαγκάζ.

Ακόμη και αν κινείς λίγο το αυτοκίνητο η στάθμη του λαδιού ενδέχεται να πέσει λόγω μικρών απωλειών. Έτσι με αυτό το ένα επιπλέον μπουκάλι θα μπορείς να συμπληρώσεις ανά πάσα στιγμή την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεται.

Για να βρεις το κατάλληλο απλά ρώτα τον μηχανικό σου και φυσικά συμβουλέψου το manual του κατασκευαστή που προτείνει τον κατάλληλο τύπο και τα απαιτούμενα λίτρα που χρειάζεται το μοντέλο σου!

Mix and match – κάτι που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ!

Το να μπερδεύεις τα λιπαντικά δεν είναι και το καλύτερο πράγμα για την μηχανή σου. Αυτός είναι και ο λόγος που σου προτείνουμε να πάρεις ένα επιπλέον κατά την αλλαγή, ώστε να έχεις τον ίδιο ακριβώς τύπο και μάρκα για συμπλήρωμα.

Το κάθε ένα έχει τα δικά τις δικές του ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Η ανάμειξη είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να αποφεύγεις ώστε να ξέρεις επακριβώς το πώς συμπεριφέρεται το λάδι σου.

Φυσικά εδώ να επισημανθεί πως είναι πάντα καλύτερο να προσθέσεις ακόμη και διαφορετικό λιπαντικό σε περίπτωση που η στάθμη έχει πέσει τόσο πολύ και πρέπει να κινήσεις το όχημα σου.