Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα λάδια του αυτοκινήτου;

Τα λάδια του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία της μηχανής και του κινητήρα. Ξέρεις όμως πότε πρέπει να αλλάζονται και ποια να επιλέξεις;

Εάν κάνεις μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις δεκάδες άρθρα να γράφουν για τα λάδια του αυτοκινήτου, τους τύπους τους και την αντοχή τους.

Πολλά από αυτά μάλιστα θα υποστηρίζουν κάποια έναντι άλλων.

Αυτό όμως που είναι το βασικό, είναι να γνωρίζεις την χρησιμότητα τους πέρα των εμπορικών και τεχνολογικών αναφορών τους.

Πόσο σημαντικά είναι;

Τα λάδια του αυτοκινήτου σου αποτελούν από τα πιο σημαντικά κεφάλαια. Θα πρέπει να τα προσέχεις, ώστε να διασφαλίζεις πως παραμένουν σε καλή κατάσταση, ενώ αν η στάθμη τους έχει πέσει να συμπληρώσεις με το ίδιο προϊόν.

Ένα όχημα με καμένα λάδια αυτοκινήτου ή σταδιακή απώλεια, μπορεί να εμφανίσει βλάβη στη μηχανή, οπότε και είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοείται.

Κάθε πότε τα αλλάζω;

Καλό θα ήταν να κάνεις αλλαγή στα λάδια του αυτοκινήτου σου ανά 15.000 χιλιόμετρα.

Αν και δεν είναι απόλυτο το παραπάνω, είναι ένας καλός δείκτης έστω να κάνεις επίσκεψη και να τα δει ένας ειδικός.

Τα λάδια που χρειάζονται αλλαγή είναι σκουρόχρωμα και όχι ξανθά. Το χρώμα τους μπορείς να το δεις βάζοντας λίγο λάδι αυτοκινήτου από τον μετρητή σε ένα χαρτί.

Ο κάθε κατασκευαστής δίνει διαφορετικό χρόνο ζωής στο προϊόν του.

Όμως ο τύπος τους, οι θερμοκρασίες, η οδήγηση σου και φυσικά το όχημα, πιθανές διαρροές ή κακή λειτουργία του κινητήρα, είναι παράγοντες καθορίζουν το πόσο θα αντέξουν ή αν θα χρειαστούν συμπλήρωμα.

Καλό θα ήταν λοιπόν πάντα να έχεις εφεδρικό ένα μπουκάλι λάδι αυτοκινήτου στο πορτ μπαγκάζ σου σε περίπτωση που χρειαστείς να συμπληρώσεις.

Τι λάδια να επιλέξω;

Υπάρχουν λάδια τα οποία υπόσχονται πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από τις 15.000, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και πολλά άλλα.

Σίγουρα οι τεχνολογίες παίζουν σημαντικό ρόλο, όμως για να κάνεις την κατάλληλη επιλογή θα ανατρέχεις πάντα στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Το κάθε όχημα είναι σχεδιασμένο με διαφορετικές ανάγκες. Τα λάδια του αυτοκινήτου που θα επιλέξεις λοιπόν πρέπει να ταιριάζουν στο δικό σου.

Τα συνθετικά λάδια θεωρούνται σήμερα τα καλύτερα, λόγω αντοχής στη θερμότητα, υψηλές επιδόσεις και απουσίας ιζημάτων, όμως είναι και τα ακριβότερα λόγω αυτών τον πλεονεκτημάτων.