Ο κίνδυνος των ανασφάλιστων οχημάτων

Πόσο μεγάλος είναι τελικά ο κίνδυνος των ανασφάλιστων οχημάτων;

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση των ανασφάλιστων, ο κίνδυνος φαίνεται πως παραμένει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 υπήρξαν 937 δηλωμένες ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα, ενώ το 2018 ο ίδιος αριθμός ήταν 1.001.

Παρά τη μείωση των ατυχημάτων που σχετίζονται με ανασφάλιστα οχήματα κατά 6,39%, ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός και φέτος εάν δούμε την μεγάλη εικόνα.

Φαίνεται πως μόλις 50.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων προχώρησαν σε συμμόρφωση από τα 436.653 οχήματα που εντοπίστηκαν από την τελευταία ηλεκτρονική διασταύρωση της ΑΑΔΕ το 2018.

Αυτό σημαίνει πως παρά την χαμηλή μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων, οι πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα παραμένουν μεγάλες, καθώς οι 400.000 από τους ιδιοκτήτες απλά πλήρωσαν το πρόστιμο και συνέχισαν χωρίς σύναψη ασφάλειας.

Σήμερα ένας ασφαλισμένος οδηγός, θα πρέπει να προσθέτει στο συμβόλαιο του την κάλυψη από ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να είσαι σίγουρος για την άμεση και ταχύτατη αποζημίωση του καθώς τον καλύπτει η ίδια η εταιρεία του.

Το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα είναι αρκετά σύνθετο. Αρχικά οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων δεν θα λάβουν καμία αποζημίωση σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα, ακόμα και αν τη δικαιούνται, με αποτέλεσμα να επωμιστούν στο 100% το κόστος επισκευής του οχήματος τους. Παράλληλα κινδυνεύουν από συνεχόμενα πρόστιμα, σε ελέγχους της τροχαίας στο δρόμο, αλλά και μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Όμως τα ανασφάλιστα οχήματα, δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για όλους τους άλλους που κυκλοφορούν στον δρόμο. Η εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, είναι μία περίπτωση που καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό την αποζημίωση του ασφαλισμένου, εάν δεν έχει κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα. Ο λόγος είναι πως η αποζημίωση διεκδικείται νομικά από το Επικουρικό Κεφάλαιο και ως διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια.

Με άλλα λόγια εάν η ζημιά στο όχημα σας είναι μεγάλη, θα αναγκαστείτε να πληρώσετε ένα σημαντικό ποσό από την τσέπη σας ώστε να το επισκευάσετε, καθώς τα χρήματα της αποζημίωσης ενέχεται να τα λάβετε σε δύο χρόνια.

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε αυτό το δυσάρεστο και ταλαίπωρο σενάριο, είναι να προσθέσετε τη προαιρετική κάλυψη ατυχήματος από ανασφάλιστα. Σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική σας εταιρεία σας αποζημιώνει άμεσα από τα αποθεματικά της και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ίδια.

Όσο για τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος, αυτός θα έχει νομικές περιπέτειες που θα κρατήσουν χρόνια.