Μήπως ήρθε το οριστικό τέλος για τους κινητήρες diesel;

Μήπως ήρθε το οριστικό τέλος για τους κινητήρες diesel;

Στο άκουσμα της δυνατότητας απόκτησης ενός οχήματος με κινητήρα diesel αρκετοί Έλληνες οδηγοί αγόρασαν αυτοκίνητα για να γλιτώσουν την «τσουχτερή» βενζίνη όμως τελικά έκαναν το σωστό;

Αν και φαινομενικά τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel είναι πιο οικονομικά και έχουν σχετικά μικρότερη κατανάλωση φαίνεται πως σταδιακά φτάνουμε στο τέλος της εποχής τους καθώς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κερδίζουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και στη χώρα μας.

Οι κινητήρες diesel συμφέρουν μόνο εάν κάνετε μεγάλα ταξίδια και χρειάζεστε αυτονομία και ισορροπία στην κατανάλωση. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελούν αποτρεπτική επιλογή λόγω των μεγάλων ρύπων και κουράζουν αρκετά το σύστημα καταλυτών.

Εάν και η ζήτηση τους προβλέπεται πως θα μειωθεί στα επόμενα χρόνια, οι κινητήρες diesel θα παραμείνουν ως επιλογή για οχήματα που θέλουν τα πλεονεκτήματα τους.

Ακόμη, αρκετές εταιρείες πιστεύουν σε αυτή την τεχνολογία και έτσι ρίχνουν το βάρος τους στο να βελτιώσουν τα συστήματα και τα φίλτρα, ώστε οι επιβλαβείς ρύποι να είναι ελάχιστοι. Παρά τις τρομερές προσπάθειες οι κινητήρες diesel αποτελούν ακόμα μια «βρώμικη» τεχνολογία.

Ακόμη η εκτόπιση τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτελεί αντικίνητρο για την μαζική απόκτηση αυτοκινήτων με diesel κινητήρες, ενώ αρκετοί κατασκευαστές τους παρέχουν μόνο σε ιδιωτικά οχήματα μεγάλου κυβισμού ή φορτηγά.

Από πλευράς αποφάσεων ακόμη είναι άγνωστο πως θα κινηθεί η πολιτική σκηνή και αν θα επιβληθούν περιβαλλοντικοί φόροι ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Το πιο πιθανό είναι πως τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν για τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel. Αν και οι εταιρείες θα τους βελτιώνουν συνεχώς πάντοτε οι υβριδικές λύσεις με «πράσινους» κινητήρες θα έχουν έναν λόγο παραπάνω να είναι σε πλειοψηφία. Έτσι είναι πολύ πιθανό εν τέλει η ίδια η αγορά να απορρίψει τα πετρελαιοκίνητα οχήματα καθώς ακόμα και στη χώρα μας πλέον υπάρχει μια σχετική εξισορρόπηση στην αγορά τους.

Ακόμη τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς δείχνουν πως η προτίμηση στα μικρά αυτοκίνητα συνδέεται με τις τάσεις των κατασκευαστών να τα εξοπλίζουν με ηλεκτροκινητήρες και σταδιακά να αποσύρουν τους μικρούς κινητήρες diesel από τις πετυχημένες εκδόσεις. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το αγοραστικό κοινό να στραφεί στις παρεχόμενες λύσεις και να υιοθετήσει την κατασκευαστική υβριδική πρόταση.