Κλιματισμός αυτοκινήτου

Κλιματιστικό αυτοκινήτου: Πώς θα προστατευτείς από καπνό και μικροσωματίδια;

Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένο να φιλτράρει τα μικροσωματίδια και τον καπνό από τις πυρκαγιές. Υπάρχει τρόπος να προστατευτείς;

Οι πυρκαγιές δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ η κατάσταση είναι πάντα πιο δύσκολη στο Λεκανοπέδιο όπου ο αέρας είναι ήδη επιβαρυμένος.

Πολλοί οδηγοί θεωρούν πως βάζοντας το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μπορούν να προστατευτούν λόγω των φίλτρων, όμως ισχύει κάτι τέτοιο;

Ένας αόρατος εχθρός

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πόλεις είναι τα μικροσωματίδια PM2.5 (δηλαδή με διάμετρο τα 2,5 μικρομέτρα) που κυκλοφορούν στον αέρα όταν υπάρχει έντονη κίνηση.

Πρόκειται για διάφορες επιβλαβείς χημικές ενώσεις όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου και άλλες αντίστοιχες που είναι παράγωγα της καύσης των οχημάτων μας που ενδέχεται να διαπεράσουν τα φίλτρα της καμπίνας.

Στο ξέσπασμα μίας πυρκαγιάς οι τιμές των συγκεκριμένων μικροσωματιδίων, όπως και άλλων ενώσεων, εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα, ενώ ο αέρας μπορεί να τα μεταφέρει στις αστικές ζώνες που είναι ήδη επιβαρυμένες.

Τι προκαλούν;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τα μικροσωματίδια ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο καθώς συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου και άλλων παθήσεων, ενώ πέρα των μακροπρόθεσμων προβλημάτων είναι υπαίτια και για πολλούς ερεθισμούς στα μάτια και το λαιμό.

Από την άλλη πλευρά ο πυκνός καπνός στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, έντονους ερεθισμούς, πονοκεφάλους ή άλλες επιπλοκές αν το άτομο έχει υποκείμενα νοσήματα.

Πώς θα προστατευτώ κατά την οδήγηση;

Αρχικά θα πρέπει να περιορίσεις τις άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο σου.

Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να οδηγείς με κλειστά τζάμια και ηλιοροφή και το κλιματιστικό ρυθμισμένο στην ανακύκλωση του αέρα ώστε να περιορίσεις σ’ έναν βαθμό τα εισερχόμενα σωματίδια στην καμπίνα σου.

Εάν τώρα ανήκεις εσύ ή κάποιος άλλος συνεπιβάτης σε ευαίσθητη ομάδα συνιστάται να φοράς εντός της καμπίνας επιπλέον μία ειδική μάσκα με πιστοποιημένο φίλτρο κατακράτησης μικροσωματιδίων.

Πέρα την αναπνοής όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να ερεθιστούν τα μάτια. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά και στα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικά δάκρυα ή άλλα φαρμακευτικά κολλύρια.

Μην ξεχνάς πως η όραση σου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οδήγηση σου!