Πως να ασφαλίσεις το ταξί σου

Μάθε πως πρέπει να ασφαλίζεις το ταξί σου

Και όμως η ασφάλεια του ταξί είναι πιο εύκολη απ’ ότι φαντάζεστε! Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα επαγγελματικά οχήματα έχουν περιπλοκότητα στο θέμα της ασφάλισης όμως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Η ασφάλεια του ταξί δεν διαφέρει σε πολλά σημεία από την ασφάλεια αυτοκινήτου. Ας πάρουμε μια ιδέα στο πως πρέπει να γίνει η ασφάλεια του ταξί αλλά και τι ισχύει γενικά:

1. Είναι υποχρεωτική

Η ασφάλεια του ταξί είναι υποχρεωτική από το νόμο για κάθε όχημα που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο. Με αυτό τον τρόπο δεν διασφαλίζεται μόνο ο ίδιος ο οδηγός, αλλά και οι πελάτες του σε κάθε διαδρομή.

2. Η τιμή της δεν είναι σταθερή

Όπως και στα Ι.Χ., έτσι και η ασφάλεια του ταξί καθορίζεται από ένα πλήθος παραγόντων όπως τα κυβικά, η ιπποδύναμη και η χρονολογία του οχήματος, η ηλικία του οδηγού, το αν ο οδηγός είναι ιδιοκτήτης ή όχι και η περιοχή στην οποία κυκλοφορεί το όχημα. Στην Αθήνα για παράδειγμα το κόστος ασφάλειας του ταξί είναι υψηλότερο, στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο χαμηλότερο, ενώ στην επαρχία η τιμή μπορεί να είναι περίπου στο μισό.

3. Βασικό πακέτο

Επειδή η ασφάλεια του ταξί είναι ακριβότερη από αυτή των Ι.Χ., γιατί συμπεριλαμβάνει μέσα της και ασφάλιση του κάθε πελάτη, οι εταιρείες προσφέρουν διάφορα πακέτα που τα ορίζουν ως βασικά, αλλά έχουν περισσότερες καλύψεις όπως για παράδειγμα τις υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, τη φροντίδα ατυχήματος κλπ. Το βασικό πακέτο είναι σχεδιασμένο από την κάθε εταιρεία ως μια ολοκληρωμένη λύση για τον επαγγελματία οδηγό που έχει πολλές περισσότερες ανάγκες στην καθημερινότητα του από τον οδηγό ενός Ι.Χ.

4. Επιπλέον καλύψεις

Όπως είπαμε παραπάνω, η ασφάλεια του ταξί προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτή των Ι.Χ., όμως σίγουρα ο οδηγός μπορεί να τη διαμορφώσει όπως θέλει. Οι επιπλέον καλύψεις διαφέρουν στην κάθε εταιρεία καθώς το βασικό πακέτο δεν είναι πάντα σταθερό. Έτσι επιπλέον καλύψεις όπως η πυρός/κλοπής, η οδική βοήθεια, η θραύση κρυστάλλων και η νομική κάλυψη είναι σίγουρα ένα μικρό επιπλέον κόστος για τον κάθε επαγγελματία οδηγό, όμως πραγματικά είναι πολύ χρήσιμες καθώς το ταξί δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, αλλά το εργαλείο δουλειάς τους.

5. Τι ισχύει για τη μικτή ασφάλεια

Δυστυχώς δεν παρέχεται η δυνατότητα μια ασφάλεια ταξί να είναι μικτή καθώς μιλάμε για ένα όχημα που δέχεται πολύ μεγαλύτερες φθορές από κάθε Ι.Χ. και το κόστος για κάτι τέτοιο θα ήταν αρχικά ασύμφορο για τον ίδιο τον οδηγό. Από εκεί και πέρα ένα ολοκληρωμένο πακέτο ασφάλειας ταξί με όλες τις επιπλέον καλύψεις αποτελεί μια λύση που δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από μια μικτή ασφάλεια.