ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Μάθε τα πρόστιμα τους κινδύνους και τις κυρώσεις για το ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Το ανασφάλιστο αυτοκίνητο είναι αιτία ο ιδιοκτήτης να έρχεται αντιμέτωπος με μία σειρά από πρόστιμα και κυρώσεις, ενώ παράλληλα είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους.

Ας δούμε αναλυτικά ένας ιδιοκτήτης ανασφάλιστου αυτοκινήτου με τι έρχεται αντιμέτωπος:

Πρόστιμα

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ο ιδιοκτήτης ενός ανασφάλιστου αυτοκινήτου όταν εντοπιστεί τιμωρείται με αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Στην περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος πολλαπλασιάζει την τιμωρία, με αφαίρεση πινακίδων για δύο έτη και σε περίπτωση υποτροπής για τρία.

Επιπλέον ο οδηγός του ανασφάλιστου αυτοκινήτου θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 1000 ευρώ σε περίπτωση λεωφορείου ή φορτηγού δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά ή άλλα οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα.

Η επιστροφή των πινακίδων γίνεται μονάχα εάν προσκομιστεί η απόδειξη πληρωμής των προστίμων και το νέο ασφαλιστήριο που αποδεικνύει πως δεν είναι πλέον ανασφάλιστο αυτοκίνητο.

Κυρώσεις ύστερα από διασταύρωση στοιχείων

Στην περίπτωση διασταύρωσης που γίνονται από την τροχαία, την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων και το Υπουργείο Μεταφορών, οι οδηγοί που θα βρεθούν ότι έχουν ανασφάλιστο αυτοκίνητο, καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο 250 ευρώ και να ασφαλίσουν εντός 8 ημερών το όχημα τους.

Εάν ο ιδιοκτήτης αγνοήσει τις κυρώσεις, τότε του επιβάλλεται νέο πρόστιμο 500 ευρώ και επιπλέον ποινικές κυρώσεις οι οποίες είναι φυλάκιση από 2 μήνες έως και 1 χρόνο.

Κίνδυνοι

Όπως είδαμε η κατοχή ανασφάλιστου αυτοκινήτου έχει μία σειρά από πρόστιμα και κυρώσεις σχετικά με τον εντοπισμό. Ο πραγματικός όμως κίνδυνος που αντιμετωπίζει κάθε κάτοχος ανασφάλιστου αυτοκινήτου είναι η οικονομική καταστροφή σε περίπτωση ενός ατυχήματος.

Η οδήγηση ενός ανασφάλιστου αυτοκινήτου πάντα ενέχει τον κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα. Σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός του ανασφάλιστου αυτοκινήτου οφείλει να αναλάβει εντελώς μόνος του κάθε αποζημίωση που θα προκύψει πέρα των παραπάνω προστίμων και κυρώσεων.

Αυτό σημαίνει πως ένα ατύχημα θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά στον οδηγό του ανασφάλιστου αυτοκινήτου και ενδέχεται να τον φέρει στα όρια της οικονομικής αδυναμίας και χρεοκοπίας. Τα πολυετή δικαστήρια και οι συνεχόμενες προσφυγές της ασφαλιστικής για αποζημιώσεις θα πληρωθούν πολύ ακριβά.

Όλα αυτά φυσικά θα μπορούσαν να μην είχαν συμβεί εάν ο οδηγός του ανασφάλιστου αυτοκινήτου απλά είχε μία ασφάλεια.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου λοιπόν είναι η ασπίδα κάθε οδηγού.