Μάθε τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα με όχημα που έχει ξένες πινακίδες

Μάθε τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα με όχημα που έχει ξένες πινακίδες

Η ραγδαία αύξηση τουρισμού τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει αυξήσει τα τροχαία στα οποία εμπλέκονται οχήματα με ξένες πινακίδες.

Ο λόγος είναι απλός, αρκετοί τουρίστες επιλέγουν να επισκεφτούν τη χώρα μας με το όχημα τους.

Παρά τις ξένες πινακίδες όμως, οι τουρίστες παραμένουν ασφαλισμένοι και αυτό σημαίνει πως και εσύ είσαι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση. Η μόνη διαφορά είναι πως πρέπει να κρατήσεις κάποια άλλα στοιχεία.

Μάθε τι πρέπει να κάνεις λοιπόν σε περίπτωση ατυχήματος με όχημα που έχει ξένες πινακίδες:

-Κάλεσε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα.

-Στην περίπτωση τραυματιών, ζήτησε να σταλεί άμεσα ασθενοφόρο.

-Μίλησε τηλεφωνικά με την ασφαλιστική σου εταιρεία και ενημέρωσε για το συμβάν.

-Σημείωσε σωστά τον αριθμό των ξένων πινακίδων και τη χώρα προέλευσης. Εάν δεν γνωρίζεις ακριβώς τη χώρα, απλά σημείωσε τα αρχικά γράμματα.

-Κράτα επιπλέον πληροφορίες, πέρα της ξένης πινακίδας, όπως τη μάρκα και τον τύπο του οχήματος.

-Ζήτησε από τον άλλο οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο. Εάν μπορείς φωτοτύπησε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο του οδηγού με τις ξένες πινακίδες. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα, κόψε το αντίγραφο της πράσινης κάρτας και παράλληλα βγάλε την φωτογραφία με το κινητό σου και από τις δύο πλευρές.

-Επικοινώνησε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης. Το Ελληνικό γραφείο αναλαμβάνει τους διακανονισμούς όλων των ατυχημάτων που προκλήθηκαν στη χώρα μας, από οχήματα που φέρουν ξένες πινακίδες, κρατών που συμμετέχουν στο σύστημα της πράσινης κάρτας.

-Εάν η ξένη ασφαλιστική του οχήματος με τις ξένες πινακίδες, έχει διορισμένη εταιρεία ως ανταποκριτή στην Ελλάδα, τότε το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης θα σας ενημερώσει ώστε να έρθετε σε επαφή. Επιπλέον το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης θα αναλάβει την επίβλεψη όλης της διαδικασίας, ώστε να διασφαλίσει την αποζημίωση σας σύμφωνα με τους όρους της Ενοποιημένης Συμφωνίας.

-Σε περίπτωση που το όχημα με τις ξένες πινακίδες, είναι ασφαλισμένο σε εταιρεία που δεν έχει ανταποκριτή στην Ελλάδα, τότε ο διακανονισμός θα γίνει με τη φροντίδα του ελληνικού γραφείου, το οποίο θα διορίσει μία ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να σας αποζημιώσει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε πως εσείς είστε καλυμμένος από την ελληνική νομοθεσία και την ασφαλιστική σας εταιρεία.