Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε μεταχειρισμένα ελαστικά

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε μεταχειρισμένα ελαστικά

Με την κρίση αρκετοί οδηγοί για να εξοικονομήσουν χρήματα επέλεξαν να στραφούν στα μεταχειρισμένα ελαστικά που κρύβουν όμως αρκετούς κινδύνους. Τα ελαστικά είναι μια αρκετά δαπανηρή επένδυση για τον κάθε οδηγό που όμως αν γίνει σωστά θα κάνει σίγουρα απόσβεση και θα προσφέρει ασφάλεια και γερά κρατήματα. Όμως η ανάγκη για φτηνές λύσεις οδήγησε στην αύξηση της αγοράς των μεταχειρισμένων ελαστικών.

Μια έρευνα της Continental στη Γερμανία έδειξε πως τα πολύ φτηνά μεταχειρισμένα ελαστικά που μπορεί να βρει κάποιος με τις λέξεις «αναγομωμένα» συνδέονται άμεσα με τα υψηλά ποσοστά επικινδυνότητας. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ φτηνά ελαστικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Στην έρευνα δοκιμάστηκαν 32 αντίστοιχα μεταχειρισμένα ελαστικά μαζί με τις ζάντες τους για να εκλεχθούν οι επιδόσεις τους. Τα ευρήματα ήταν τρομακτικά, καθώς κανένα από τα 32 αυτά μεταχειρισμένα ελαστικά που δημοπρατήθηκαν δεν πληρούσε έστω τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας καθώς οι γόμες τους ήταν εξαιρετικά σκληρές. Ακόμη πολλά από αυτά είχαν φθορές από καρφιά, αποκόλληση πέλματος, ζημιές στα πλαϊνά τοιχώματα, αλλά και στην επιφάνια επαφής με τη ζάντα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα, ήταν πως από τα δοκιμασμένα ελαστικά το νεότερο ήταν κατασκευασμένο το 2011 ενώ το παλιότερο το μακρινό πλέον 1987. Τα ελαστικά ήταν εξαιρετικά καλά καμουφλαρισμένα, καθώς δεν μπορούσαν να διαπιστωθούν εξ αρχής οι φθορές οι οποίες εμφανίστηκαν μετά από τη χρήση τους.

Αυτό όμως σημαίνει πως αγοράζοντας μεταχειρισμένα ελαστικά από κάποιο κατάστημα γλιτώνουμε αντίστοιχους κινδύνους;

Η αλήθεια είναι πως όχι, καθώς τα ελαστικά με τον χρόνο παραμονής τους σε ένα ράφι ή μια αποθήκη αρχίζουν και σκληραίνουν με αποτέλεσμα να είναι δύσκαμπτα και να έχουν εξαιρετικά μειωμένη συμπεριφορά στο δρόμο. Επιπλέον ένα μεταχειρισμένο ελαστικό, ακόμη και αν έχει κάνει ελάχιστα χιλιόμετρα δεν γνωρίζουμε τι έχει περάσει ή σε τι κατάσταση βρίσκεται το εσωτερικό του.

Επειδή λοιπόν τα λάστιχα του αυτοκινήτου δεν είναι ένα αξεσουάρ αλλά μια ανάγκη, πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταχειρισμένα ελαστικά και να προτιμούμε καλής ποιότητας νέα ελαστικά που γνωρίζουμε πως είναι αξιόπιστα και ασφαλή. Ακόμη τα νέα ελαστικά πολλές φορές έρχονται με εγγύηση και έτσι είμαστε σίγουροι πως τα χρήματα μας επενδύθηκαν σωστά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μείνουμε ακάλυπτοι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.