Καμπίνα αυτοκινήτου

Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο: Tips για τον έλεγχο της καμπίνας

Σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ο έλεγχος της καμπίνας μπορεί να σου δώσει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του. Τα σημεία που πρέπει να ελέγξεις.

Πριν δώσεις τα χέρια για ένα αυτοκίνητο που αγοράζεις από κάποιον άλλον, πρέπει να έχεις κάνει όλους τους σχετικούς ελέγχους.

Η κάθε επίσκεψη στο συνεργείο κοστίζει οπότε ο πρώτος έλεγχος γίνεται πάντα από εσένα.

Μιας και είναι δύσκολο να κάνεις έλεγχο στη μηχανή ξεκίνα από τα βασικά, την κατάσταση της καμπίνας και δες αν αξίζει να επισκεφτείς το συνεργείο ή να απορρίψεις απευθείας το συγκεκριμένο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο:

Γενική κατάσταση

Μία περιποιημένη και καθαρή καμπίνα δείχνει έναν ιδιοκτήτη που πιθανώς πρόσεχε το όχημα του.

Εάν έχουν αλλαχθεί και πολλά σημεία αυτό είναι ακόμη καλύτερο καθώς έχει επενδύσει στη συντήρηση, όμως μην μένεις στα απλά.

Πολλές φορές τα καλύμματα και τα διάφορα αξεσουάρ είναι για να εξαπατήσουν το μάτι.

Τα τρία βασικά σημεία

Τιμόνι, λεβιές ταχυτήτων και πεντάλ.

Εκεί φαίνεται η πραγματική φθορά. Εάν είναι φαγωμένα, δεν κινούνται με ευκολία, λείπουν εξαρτήματα και γενικά έχουν σημάδια που δεν δείχνουν πώς είναι τα εργοστασιακά σημαίνει πως το όχημα έχει περάσει δύσκολες μέρες και έχει χρησιμοποιηθεί πολύ.

Τώρα αν ένα από αυτά που αναφέρθηκαν φαίνεται λιγότερο φθαρμένο, εύκολα μπορείς να συμπεράνεις πως έχει αλλαχθεί –ειδικά αν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο άνω της 8ετίας.

Δυσοσμία

Ένα ισχυρό αρωματικό μπορεί να είναι προσπάθεια να καλυφθεί η δυσοσμία από μούχλα. Αυτή μπορεί να έχει προκύψει από πλημμύρα που ίσως δημιούργησε κι άλλα προβλήματα.

Στην προκειμένη θα πρέπει να κοιτάξεις κάτω από τον τάπητα, τις ταπετσαρίες και να μυρίσεις τα καθίσματα.

Οτιδήποτε σε ξενίσει στη μύτη ή το μάτι όπως για παράδειγμα ο αποχρωματισμός ή ο σκουρόχρωμος ουρανός -που υποδηλώνει καπνιστή -δε χρειάζεται συνέχεια, απλά πας στο επόμενο αυτοκίνητο.

Καθίσματα

Σιγουρέψου πως δεν έχουν μπαλώματα, οι βάσεις και οι ράγες είναι στη θέση τους και λειτουργικές. Η σκουριά, η μυρωδιά και τα σημάδια δείχνουν πως το όχημα κάποια στιγμή είχε πλημμυρίσει. Στην περίπτωση του δέρματος θα πρέπει να είναι λαμπερό και φρέσκο. Μη δεχτείς ποτέ ένα αυτοκίνητο με δερμάτινα καθίσματα που έχουν σπασίματα.

Ηλεκτρονικά μέρη

Ελέγχεις όλους τους διακόπτες στο καντράν, τα παράθυρα και τους καθρέπτες. Θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά και να μην είναι σπασμένοι.

Τέλος βάλε σε λειτουργία τον κλιματισμό και το ηχοσύστημα.