Ψυκτικό υγρό

Μήπως το αυτοκίνητο σου χάνει ψυκτικό υγρό ή αντιψυκτικό;

Το ψυκτικό υγρό, όπως και το αντιψυκτικό είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του κινητήρα. Πώς θα καταλάβεις τις απώλειες και πως θα τις επιδιορθώσεις;

Ένα αυτοκίνητο έχει πολλά και διαφορετικά συστήματα τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν ομαλά και να συνεργάζονται ώστε να κάνουμε διαδρομές με ασφάλεια και άνεση.

Πολλές φορές όμως εμφανίζονται μικρές απώλειες, όπως στην περίπτωση του ψυκτικού και του αντιψυκτικού που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές.

Τι κάνουν αυτά τα δύο υγρά;

Το ψυκτικό υγρό προστατεύει τον κινητήρα από την υπερθέρμανση, ενώ το αντιψυκτικό φροντίζει ώστε το νερό να μην παγώνει και ο κινητήρας μας να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τι μπορεί να προκαλέσουν οι απώλειες τους;

Όπως καταλαβαίνεις και τα δύο είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της μηχανής.

Σε περίπτωση που πέσει η στάθμη τους θα παρουσιαστούν ύποπτες υπερθερμάνεις, σταδιακή μείωση της απόδοσης της μηχανής ή του κλιματισμού, καπνοί και διάφορα άλλα προβλήματα.

Πώς θα καταλάβω τη διαρροή;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι οι σταγόνες πράσινου, ροζ ή πορτοκαλί χρώματος εκεί που παρκάρουμε.

Εάν δεν έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο τότε άνοιξε το καπό και δες άμεσα τα επίπεδα στάθμης τα οποία θα έχουν πέσει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις με ψυκτικό και αντιψυκτικό και να ελέγξεις μετά από κάποιες μέρες πάλι τη στάθμη και το σημείο στο οποίο έχεις παρκάρει.

Έβγαλε καπνούς!

Εάν δεν το είχες καταλάβει νωρίς και έφτασες στο σημείο να δεις καπνούς απλά σταμάτησε το αυτοκίνητο άμεσα και δες τη στάθμη.

Σε καμία περίπτωση μην ανοίξεις την τάπα του ψυγείου όσο το όχημα είναι ζεστό γιατί θα πεταχτεί υγρό και ατμός και θα υποφέρεις από σοβαρά εγκαύματα!

Θα πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα ώστε να κρυώσει και μόνο τότε να συμπληρώσεις με τα δύο αυτά υγρά.

Εάν δεν έχεις στο πορτ μπαγκάζ σου μην βάλεις νερό, κάλεσε απλά την οδική βοήθεια.

Τι μπορεί να φταίει;

Οι κυριότερες αιτίες διαρροής είναι:

·        Τρύπημα σε κάποιο σωληνάκι

·        Κατεστραμμένη φλάντζα κεφαλής

·        Χαλασμένος θερμοστάτης

·        Τρύπα στο ψυγείο

·        Φθαρμένα κολάρα κυκλώματος ψύξης του κινητήρα

 

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε ένα συνεργείο και να επισκευάσεις άμεσα τη ζημιά καθώς είναι σοβαρή βλάβη!