Οδηγώντας τη μηχανή χειμώνα

Οι οδηγοί μηχανών το ξέρουν αρκετά καλά πως το συγκεκριμένο όχημα έχει μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, καθώς η έκθεση του αναβάτη είναι αναπόφευκτη. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι σχετικά εύκολο καθώς το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο αναβάτης είναι η ζέστη, όμως τι γίνεται όταν έρθουν οι βροχές και το κρύο;

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνει ένας οδηγός μηχανής το χειμώνα για να είναι πάντα ασφαλής:

1.    Χειμερινός εξοπλισμός αναβάτη

Όπως είπαμε ο εξοπλισμός είναι το Α και το Ω για κάθε οδηγό μηχανής, έτσι το χειμώνα πρέπει να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε ο οδηγός να προστατεύεται από το κρύο και την βροχή. Τα ενισχυμένα αδιάβροχα ισοθερμικά ρούχα με αντιανεμικές ιδιότητες είναι το βασικότερο στοιχείο ώστε η ήπια βροχή και το κρύο να μην σας επηρεάσει. Ακόμη τα χοντρά γάντια θα προστατέψουν τα δάχτυλα και θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε καλύτερα το τιμόνι.

2.    Αδιάβροχη κουκούλα

Ως οδηγοί μηχανής μπορεί να είστε προστατευμένοι, όμως το όχημα σας παραμένει εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και τις γάτες που θα βρουν καταφύγιο στο μονωτικό του καθίσματος και μπορεί να το σκίσουν. Μία αδιάβροχη κουκούλα θα προστατέψει την μηχανή σας από το νερό, θα την κρατήσει στεγνή για όταν ανεβείτε και θα την προστατέψει από τα ζώα. Είναι απαραίτητη θυμηθείτε το!

3.    Αποφύγετε την οδήγηση με έντονη βροχόπτωση

Τα τελευταία χρόνια οι βροχές έχουν γίνει πολύ πιο δυνατές και επικίνδυνες, καθώς αποτελούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Καλό θα ήταν να οδηγείτε πάντα έχοντας επίγνωση του δελτίου καιρού. Προτιμήστε να μετακινηθείτε με κάποιο άλλο μέσο ή να μείνετε στον χώρο που βρίσκεστε εάν υπάρξει δελτίο για έντονες βροχοπτώσεις. Δεν έχει σημασία πόσο καλός είναι ο εξοπλισμός σας ή η μηχανή σας, ούτε και οι οδηγικές σας ικανότητες. Από τη στιγμή που είστε εκτεθειμένοι είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον έλεγχο και την ορατότητα και να πέσετε.

4.    Μην ξεχνάτε τα φώτα

Θυμηθείτε τα φώτα δεν είναι μόνο για να βλέπετε, αλλά και να φαίνεστε. Ήδη από το τέλος του καλοκαιριού η μέρα ξεκινά να μικραίνει. Έτσι πρέπει πάντα να θυμάστε να ανάψετε τα φώτα σας έγκαιρα, ώστε τα αυτοκίνητα να γνωρίζουν πως είστε ένας οδηγός μηχανής και να σας προσέξουν.