Λυχνία μπαταρίας αυτοκινήτου

Μπαταρία αυτοκινήτου: Tips για μεγάλη διάρκεια ζωής

Η μπαταρία αυτοκινήτου μπορεί να διαρκεί πολλά περισσότερα έτη, απ’ όσο τώρα. Έφτασε η ώρα να μάθεις πως θα την κάνεις «αθάνατη» με κάποια πολύ απλά βήματα.

Όταν η συζήτηση φτάνει στο πόσο διαρκεί μία μπαταρία αυτοκινήτου ίσως διαπιστώσεις υπερβολές καθώς κάποιοι οδηγοί λένε για 2 χρόνια και άλλοι για 8!

Η αλήθεια είναι πως οι σημερινές μπαταρίες, ανεξαρτήτου μάρκας είναι σχεδιασμένες να βγάζουν 4-5 χρόνια, όμως υπάρχει η περίπτωση να κρατήσουν πολύ λιγότερο αν δε γίνεται σωστή χρήση, αλλά και πολύ περισσότερο με τα παρακάτω tips!

Ακολούθησε τον κανόνα του κατασκευαστή

Το συνηθέστερο λάθος είναι η εγκατάσταση μίας μπαταρίας με πολύ υψηλότερη χωρητικότητα από αυτή του κατασκευαστή.

Θα πρέπει να ξέρεις πως οι μεγαλύτερες μπαταρίες δεν προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα, το αντίθετο έχουν περισσότερα προβλήματα στην επαναφόρτιση και άρα τα στοιχεία τους αδρανοποιούνται γρηγορότερα.

Βρες τα σωστά Αμπέρ

Η χωρητικότητα δηλαδή Ah (αμπέρ – ώρες) διαφέρουν από την ένταση του ρεύματος A (αμπέρ). Θα πρέπει να βλέπεις και τους δύο δείκτες και να επιλέγεις μπαταρίες αυτοκινήτου κοντά στις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Είπαμε όχι υπερβολές!

Απέφυγε τις μικρές καθημερινές μετακινήσεις

Η μπαταρία χρειάζεται κάποιο χρόνο για να φορτίσει. Οι καθημερινές μετακινήσεις σε μικρές αποστάσεις την κουράζουν γρήγορα. Φρόντισε όταν έχεις χρόνο να κάνεις μερικές βόλτες για να την αναζωογονήσεις.

Μην αφήνεις τίποτα αναμμένο

Ο γρηγορότερος τρόπος για να «σκοτώσεις» μία μπαταρία είναι να αφήνεις αναμμένα διάφορα συστήματα που αντλούν ρεύμα για ώρα ή συσκευές στις θύρες USB.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και το να ξεχάσεις αναμμένα τα φώτα, τα αλαρμ ή το ηχοσύστημα το βράδυ.

Όχι στην ακινησία

Εάν αφήσεις το όχημα σου 3-4 εβδομάδες ακίνητο, είναι πολύ πιθανό να το βρεις με άδεια μπαταρία.

Φρόντισε να το πηγαίνεις καμιά βόλτα, ενώ στην περίπτωση που το έχεις παροπλίσει θα πρέπει να αποσυνδέσεις τον ακροδέκτη από τον αρνητικό πόλο και να τον καλύψεις με μία πλαστική σακούλα για να μην κάνει επαφή και αποφορτίζει.

Καθάρισε τους πόλους

Το καθάρισμα τον πόλων, αλλά και ο έλεγχος της κατάστασης των καλωδίων μπορούν να προσφέρουν καλύτερη λειτουργία και περισσότερο χρόνο ζωής στη μπαταρία σου.

Απενεργοποίηση συναγερμού

Εάν έχεις σκοπό να το αφήσεις για μεγάλο διάστημα σε ένα γκαράζ και μάλιστα ακίνητο, απενεργοποίησε τον συναγερμό γιατί τραβάει ρεύμα.

Φούσκωσε τα ελαστικά σου

Τέλος να θυμάσαι πως η κατάσταση των ελαστικών παίζει και αυτή ρόλο. Όταν έχουν χαμηλή πίεση, τότε καις περισσότερο καύσιμο, αλλά και ρεύμα!