κλιματικός νόμος

Νέος Κλιματικός Νόμος: Όλες οι αλλαγές που φέρνει για τους οδηγούς

Τι είναι ο νέος «Κλιματικός Νόμος» και πώς αλλάζει τις ζωές και τις συνήθειες των οδηγών; Όλα όσα πρόκειται να συμβούν στην αγορά νέων οχημάτων στην Ελλάδα.

Πριν λίγο καιρό κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος «Κλιματικός Νόμος». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σταδιακά και ρυθμίζει με νέο τρόπο την αγορά των νέων οχημάτων.

Τα κεντρικά σημεία

Οι βασικές διατάξεις του νέου «Κλιματικού Νόμου» είναι:

  • Ο περιορισμός της ηλεκτροπαραγωγής που βασίζεται στον λιγνίτη
  • Η απαγόρευση στην πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης στα κτίρια
  • Η επικράτηση των οχημάτων με μηδενικούς ρύπους στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας

Πόλεις χωρίς ρύπους

Στόχος του νέου αυτού νόμου είναι η μείωση των ρύπων στα αστικά κέντρα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και φυσικά η προσπάθεια αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής ή έστω η επιβράδυνση της.

Οι πρώτες διατάξεις που αφορούν τα οχήματα θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το 2024, οι ρυθμίσεις των κτιρίων από το 2025, ενώ το τέλος του λιγνίτη δρομολογείται μέχρι τη δεδομένη στιγμή από την τελευταία μέρα του 2028.

Τι προβλέπεται για τα οχήματα;

Η βασική αλλαγή που φέρνει ουσιαστικά ο νέος «Κλιματικός Νόμος» είναι, η θέσπιση ενός κατώτατου ορίου ηλεκτρικών οχημάτων που πρέπει να κυκλοφορούν εντός των πόλεων για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Αυτοί που θα απασχοληθούν περισσότερο με τα νέα δεδομένα είναι οι επαγγελματίες οδηγοί, οι εταιρείες ενοικιαζόμενων οχημάτων και όσοι κατέχουν εταιρικά οχήματα.

Το αναλυτικό πλάνο για τις μετακινήσεις

Σύμφωνα πάντα με το παρόν πλάνο, από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ένα τέταρτο των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που αγοράζονται ή μισθώνονται (leasing) θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά.

Σε δεύτερη φάση από το 2026 στην Περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη – εκτός νήσων- όλα τα νέα οχήματα ταξί, καθώς και το 1/3 των ενοικιαζόμενων Ι.Χ. θα πρέπει να είναι αντίστοιχα οχήματα με μηδενικούς ρύπους.

Τέλος από την 1η Ιανουαρίου 2030, όλα τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται στη χώρα μας θα πρέπει να παράγουν μηδενικούς ρύπους. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως οι παρούσες ημερομηνίες ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη εντός του νομικού πακέτου.