Συνεργείο αυτοκινήτου

Τι γίνεται με το νομικό πλαίσιο για τα συνεργεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

Αγόρασες ηλεκτρικό αυτοκίνητο και χρειάζεται συντήρηση, που θα το πας; Πώς λύνει πλέον το συγκεκριμένο πρόβλημα το νέο νομικό πλαίσιο για τα συνεργεία;

Μία νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται να ρυθμίσει ένα αρρύθμιστο μέχρι σήμερα πλαίσιο, γύρω από τα συνεργεία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εάν σκεφτούμε πως πριν λίγο καιρό η Tesla αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο συνεργείο των Βαλκανίων στη χώρα μας, φαίνεται πως το νέο νομικό πλαίσιο καταφτάνει στην κατάλληλη στιγμή.

Ποιους αφορά;

Αρχικά πρέπει να πούμε πως η ΚΥΑ αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη γρηγορότερη υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα θεσπίζεται πως όλα τα οχήματα υψηλής τάσης και συγκεκριμένα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τρίκυκλα και ελαφρά αυτοκίνητα έως 9 θέσεις, αλλά και τα υβριδικά με ηλεκτρισμό θα έχουν τεχνική υποστήριξη σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Τι ισχύει για τα συνεργεία;

Οι χώροι που θα παρέχουν υπηρεσίες επισκευών θα πρέπει να διαθέτουν την ειδική σήμανση που να προειδοποιεί πως γίνονται εργασίες σε οχήματα υψηλής τάσης με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των οχημάτων.

Ταυτόχρονα ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την έναρξη λειτουργίας συνεργείου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οποία υπάγεται η επιχείρηση.

Έτσι ο επαγγελματίας πλέον θα πιστοποιείται και θα μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και με ασφάλεια, ενώ έχει έναν νέο τομέα στον οποίο μπορεί να εξειδικευτεί.

Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;

Καλύτερο service, ασφάλεια πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο όχημα του και βεβαιότητα πως ο άνθρωπος που θα εργαστεί θα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ηλεκτροκίνησης από πρώτο χέρι.

Είναι σημαντικό γιατί πλέον διασφαλίζεται πως ένα συνεργείο εξειδικεύεται στην επισκευή ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δεδομένο.

Σταδιακά τα συνεργεία θα εντάξουν στο πρόγραμμα επισκευών τους τα ηλεκτρικά οχήματα και οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εύκολες και οικονομικές υπηρεσίες.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε τη νέα ΚΥΑ «καθοριστικό βήμα» και τη βλέπει ως αναγκαία για την περεταίρω ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, αλλά και ως μία «επαγγελματική ειδίκευση με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης».