Αυτή είναι η σωστή συντήρηση ζώνης ασφαλείας

Ο τρόπος για να συντηρούμε την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου

Συνέχεια ακούμε για το πόσο σημαντική είναι η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου μας όμως μάλλον δεν γνωρίζουμε πως ακόμα και αυτή χρειάζεται φροντίδα για να συντηρηθεί σαν καινούργια.

Όπως όλα τα μέρη ενός οχήματος φθείρονται και χρειάζονται αλλαγή, έτσι και η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου απαιτεί μια συγκεκριμένη μεταχείριση, ώστε να μην αποδυναμωθεί και κινδυνεύσουν οι ζωές μας από μία αστοχία σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να κρατήσουμε «αθάνατη» τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου μας:

1. Καθαρισμός

Αρχικά ο καθαρισμός είναι μια διαδικασία που θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο βαθμό την κατάσταση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου σας. Πάντα θα την πλένετε στο χέρι, με χλιαρό ή κρύο νερό και ένα ουδέτερο σαπούνι. Το μυστικό είναι η ζώνη ασφαλείας αφού ξεπλυθεί, να στεγνώσει αρκετά καλά στη σκιά για να διατηρηθούν οι ίνες της. Αποφύγετε δυνατά καθαριστικά ή άλλα χημικά προϊόντα όπως λευκαντικά, καθώς η καυστική τους δράση μπορεί να επηρεάσει τις πολύτιμες ίνες της ζώνης ασφαλείας και να αποδυναμωθούν τα κρατήματα της.

2. Τράβηγμα

Όταν τραβάμε την ζώνη ασφαλείας οποιουδήποτε οχήματος, φροντίζουμε πάντα να το κάνουμε με τον ιμάντα τεντωμένο και ποτέ γυρισμένο καθώς υπάρχει τριβή. Πριν αποφασίσουμε να τραβήξουμε τη ζώνη ασφαλείας με την απαραίτητη δύναμη για να δεθούμε, κάνουμε μια ήρεμη προσπάθεια να δούμε αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή αν κολλάει πουθενά. Ακόμη πάντα μετά το δέσιμο, δοκιμάζουμε για να δούμε πως η ζώνη ασφαλείας όντως λειτουργεί τραβώντας μέχρι να μπλοκάρει. Αν για οποιοδήποτε λόγο η ζώνη τραβηχτεί χωρίς να φρενάρει, τότε σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα και καλό θα ήταν  να μην οδηγήσετε καθώς είστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.

3. Αλλαγή ζώνης ασφαλείας

Πάντα μετά από ένα τρακάρισμα οφείλουμε να κάνουμε αλλαγή στη ζώνη ασφαλείας ακόμη και αν δεν έχει κάποια βλάβη για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα σπάσει οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Ακόμα αλλαγή γίνεται όταν έχουν πυροδοτηθεί οι προεντατήρες, καθώς αυτό σημαίνει πως η ζώνη έχει αχρηστευτεί. Τέλος, άμα δείτε μια «κουρασμένη» ζώνη ασφαλείας με φθορές, κοψίματα ή σημάδια χρόνου, καλό θα ήταν να κάνετε μια αντικατάσταση, καθώς είναι αναξιόπιστη και κινδυνεύετε σε ένα δυνατό ατύχημα.