Οδήγηση-σε-τούνελ-Όλα-όσα-πρέπει-να-γνωρίζεις-πριν-το-διασχίσεις.

Οδήγηση σε τούνελ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το διασχίσεις

Η οδήγηση σε τούνελ θεωρείται δεδομένη, όμως δεν εφαρμόζουμε όλοι τους κανόνες της. Ξεσκονίζουμε όλα όσα πρέπει να ακολουθούμε κατά την διάσχιση μίας σήραγγάς.

Η Ελλάδα παρά τα πολλά νησιά της, έχει ένα μεγάλο οδικό δίκτυο σε ορεινές περιοχές. Αυτό σημαίνει πως οδηγώντας ανά την επικράτεια θα διασχίσεις μικρά, αλλά και μεγάλα τούνελ.

Για την ασφαλή διάβασή τους, οφείλεις να οδηγείς αμυντικά, με μεγαλύτερη προσοχή και κάνοντας τα παρακάτω:

Ανάβουμε φώτα πριν την είσοδο

Ανεξάρτητα το αν είναι ημέρα και έχει έντονο ήλιο, η μεσαία σκάλα φώτων είναι υποχρεωτική, μέχρι την έξοδο.

Ακολούθησε τις φωτεινές σημάνσεις

Σε κάποια τούνελ υπάρχουν ειδικοί φωτεινοί σηματοδότες λωρίδας. Αυτοί δείχνουν το πότε και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσεις. Μερικές φορές λόγω εργασιών μπορεί να σε αναγκάζουν να ακολουθήσεις άλλη πορεία. Ακολούθα λοιπόν τις υποδείξεις!

Όρια ταχύτητας

Σε ένα τούνελ ακόμη και το πιο μικρό ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη καραμπόλα, χαμηλής ορατότητας. Σε αυτή την περίπτωση η τήρηση των ορίων ταχύτητας εξασφαλίζουν την γρήγορη αντίδραση σου.

Αποστάσεις ασφαλείας

Δεν αρκεί να οδηγούμε μόνο εντός των ορίων ταχύτητας, οφείλουμε να κρατάμε και αποστάσεις από τα άλλα οχήματα. Ιδανικά τα 50 μέτρα από το μπροστινό όχημα, εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλειά μας.

Μην αλλάζεις λωρίδες

Σε ένα τούνελ δεν κάνουμε ούτε προσπεράσεις, ούτε αλλάζουμε λωρίδες. Παραμένουμε στην πορεία μας μέχρι την έξοδο.

Ποτέ μην σταματήσεις

Οι στάσεις απαγορεύονται, εκτός και αν πρόκειται για κάποια ζημιά ή ατύχημα. Σε αυτό φυσικά πρέπει να συμπληρώσουμε πως ποτέ δεν κάνουμε χρήση της όπισθεν. Αναμένουμε να έρθει οδική βοήθεια.

Σβήσε τη μηχανή σε περίπτωση αναμονής

Εάν για κάποιο έκτακτο λόγο ακινητοποιήθηκες εντός μίας σήραγγας, καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις τη λειτουργεία της μηχανής, εάν δεν γίνεται αυτόματα. Πέρα της εξοικονόμησης καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζεις πως δεν θα υπάρξει ξαφνική συσσώρευση ρύπων στο σημείο. Όσο καλό και αν είναι το σύστημα εξαερισμού, δεν παύει να βρίσκεσαι σε κλειστό χώρο.

Ασφαλής εγκατάλειψη οχήματος

Σε περίπτωση που έχει γίνει κάποιο πολύ σοβαρό ατύχημα μπροστά μας και πρέπει να βγούμε από το όχημα, ποτέ δεν περπατάμε εντός του οδοστρώματος. Πάντα ακολουθούμε τον διάδρομο ασφαλείας που υπάρχει ως πεζοί.