Οδήγηση και φαγητό δεν πάνε μαζί: Τι έδειξε έρευνα;

Η οδήγηση μετά το φαγητό αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη συμπεριφορά όπως φαίνεται σύμφωνα με μία έρευνα που δείχνει πως ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται 44%.

Στις διακοπές πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για μικρές αποστάσεις όπως για παράδειγμα από την παραλία στην ταβέρνα. Φαίνεται όμως πως αυτή η συνήθεια θα είναι πρόβλημα για πολλούς οδηγούς καθώς τα αποτελέσματα μίας έρευνας δείχνουν πως η οδήγηση μετά το φαγητό αποτελεί επικίνδυνη.

Μία γενική αλήθεια

Είναι γνωστό σε όλους πως μετά από ένα μεγάλο γεύμα, το άτομο μπορεί να νιώσει υπνηλία, κόπωση, άγχος, στομαχικές διαταραχές ή να μην μπορεί να συγκεντρωθεί.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην είναι πρόβλημα στην καθημερινότητα, όμως κατά την οδήγηση αποτελούν αυξητικούς παράγοντες ατυχήματος.

Φυσικά η λύση δεν είναι κάποιος να οδηγεί με άδειο στομάχι, γιατί η ζαλάδα και η χαμηλή πίεση μπορεί να έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα και να επηρεάσουν την ικανότητα του οδηγού.

Τι λέει η επιστήμη;

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως η απόδοση στην οδήγηση μετά το μεσημεριανό γεύμα μειώνονται κατά 10%. Μία πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο, εστίασε στον χρόνο αντίδρασης ενός οδηγού μετά το φαγητό.

Το αποτέλεσμα της ήταν οι οδηγοί που είχαν φάει πολύ να έχουν έως και 44% μειωμένη ικανότητα οδήγησης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερα δεδομένα να δείχνουν πως η οδήγηση θα πρέπει να γίνεται με μισογεμάτο στομάχι και με μεγάλη προσοχή.

Καθοριστικό ρόλο όμως παίζει και το νερό. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, η αφυδάτωση είναι αιτία λαθών στην οδήγηση.

Πως μπορώ να είμαι ασφαλής;

Ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τα προσωπικά του όρια σε ότι έχει να κάνει με την τροφή.

Αρχικά θα πρέπει να μην καταναλώνεις ποτέ αλκοόλ μαζί με το φαγητό σου γιατί αυτό δημιουργεί ακόμα περισσότερα συμπτώματα δυσφορίας και επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης.

Τα όρια του ΚΟΚ υπάρχουν για κάποιο λόγο. Από εκεί και πέρα ο οδηγός που πρόκειται να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι θα πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο να χωνέψει πριν πιάσει το τιμόνι. Ιδανικά 15 λεπτά και λίγο περπάτημα είναι αρκετά.

Από εκεί και πέρα μικρά και γρήγορα γεύματα, χωρίς πολλά λιπαρά και άφθονα υγρά, ειδικά το καλοκαίρι ώστε να είσαι στην ιδανική φυσική κατάσταση για να έχεις την μέγιστη ανταπόκριση στην οδήγηση.