Πώς πρέπει να οδηγείτε στα ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με την Τροχαία

Πώς πρέπει να οδηγείτε στα ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με την Τροχαία

Η Τροχαία έχει βγάλει έναν οδηγό για το πώς πρέπει να οδηγούμε σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων. Με την κλιματική αλλαγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πλέον μέρος της ζωής μας κι έτσι θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Ας δούμε τις συμβουλές της Τροχαίας:

1. Οδήγηση με ακραία καιρικά φαινόμενα

Αρχικά θα πρέπει να μετακινηθείτε μόνο εάν είναι αναγκαίο. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις συνθήκες που επικρατούν και τον τύπο των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε πως το όχημά σας είναι σε άριστη κατάσταση μηχανικά και με αρκετά καύσιμα εφοδιασμένο. Επιπλέον, σε κάθε συνθήκη ανάψτε τον φωτισμό σας, κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας και αποφύγετε απότομες κινήσεις για να μην αποτραπείτε.

Στην περίπτωση που υπάρχει παγετός ή χιονόπτωση, οφείλετε να έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες και να οδηγείτε σταθερά με μειωμένη ταχύτητα, ενώ αποφύγετε τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Εάν υπάρχει έντονη βροχόπτωση προσέξτε τις λακκούβες που δεν φαίνονται και αποφύγετε τους χειμάρρους.

Στον πολύ αέρα κρατήστε χαμηλή ταχύτητα για να μην παρασυρθεί το όχημά σας σε άλλο ρεύμα και χάσετε τον έλεγχο.

2. Στην περίπτωση που ακινητοποιηθεί το όχημά σας λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Καθώς δεν είναι απίθανο αυτό το σενάριο η Τροχαία προτείνει να παραμείνετε ψύχραιμοι.

Εάν η ακινητοποίηση προέλθει από χιονόπτωση τότε προσπαθήστε να στρίψετε αριστερά – δεξιά τους τροχούς ώστε να φύγει το χιόνι. Επιπλέον μην γκαζώσετε γιατί το όχημά σας μπορεί να μπει πιο μέσα στο χιόνι.

Εάν υπάρχει έντονη βροχόπτωση σταθμεύστε δεξιά μέχρι να κοπάσει.

Παραμείνετε σε κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο μέσα στο όχημά σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή κάθε 10 λεπτά ανά μία ώρα.

Επικοινωνήστε άμεσα με την αστυνομία για να για σας βοηθήσει.

3. Σε περίπτωση αποκλεισμού από ακραία καιρικά φαινόμενα

Εδώ θα χρειαστεί να ανάψετε τα αλάρμ σας και να παραμείνετε εντός του οχήματος και να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή την πυροσβεστική.

Πλέον είναι αναγκαίο σε κάθε όχημα να υπάρχει νερό και πρόχειρο φαγητό, ώστε ο οδηγός να μπορεί να διατηρήσει τις σωματικές του λειτουργίες εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα κρατήσουν ώρα. Μην ξεχνάτε να ανοίγετε τη μηχανή του οχήματος για να μην πέσει η μπαταρία.