Οδήγηση στη βροχή

Οδήγηση στην έντονη βροχή

Η έντονη βροχή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους οδηγούς. Μάθε όλα τα tips για ασφαλή οδήγηση και «στεγνές» μετακινήσεις χωρίς σωσίβιο όταν βρέχει!

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και πρέπει να προσαρμοστούμε για να ζούμε με αυτά.

Ο δυνατός αέρας και η έντονη βροχή μπορούν να γίνουν αιτία για ατύχημα. Έτσι ένας καλός οδηγός σήμερα πρέπει να ξέρει να χειριστεί αυτές τις καταστάσεις.

Τι πρέπει προσέχεις όταν οδηγείς και ρίχνει «καρέκλες»;

Άναψε τα φώτα πορείας!

Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνεις είναι ν’ ανάψεις τα φώτα πορείας, ανεξάρτητα την ώρα. Η έντονη βροχόπτωση μειώνει την ορατότητα, οπότε με αυτό τον τρόπο βοηθάς τους άλλους οδηγούς να σε εντοπίσουν.

Κόβεις ταχύτητα

Η μείωση της ταχύτητας κοντά στα 30 km/h και οι απαλές κινήσεις του τιμονιού είναι απαραίτητα ακόμη και αν έχεις ολοκαίνουργια λάστιχα. Το νερό που συσσωρεύεται στο δρόμο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να χάσεις τον έλεγχο ακόμη και στην ευκολότερη στροφή.

Δεν φρενάρεις απότομα

Είναι κανόνας να αποφύγεις το απότομο φρενάρισμα όταν βρέχει καταρρακτωδώς. Ο λόγος είναι πως μπορεί να χάσεις τον έλεγχο, αλλά και η καθυστέρηση στην ανταπόκριση των φρένων που μπορεί να είναι ένα με δύο δευτερόλεπτα.

Αποφεύγεις τις ανηφόρες

Καλό είναι να διαλέγεις τους πιο επίπεδους δρόμους και με την καλύτερη ποιότητα στο οδόστρωμα εάν ξέρεις την περιοχή. Το ορμητικό νερό που δημιουργείται από την κλίση του δρόμου έχει τη δύναμη να συμπαρασύρει κάθε όχημα.

Δεν περνάς από λιμνούλες

Εάν δεις ύποπτες «λιμνούλες» στο οδόστρωμα, κάτι που συμβαίνει στην αρχή μίας πολύ δυνατής βροχής, τις αποφεύγεις. Πρόκειται για λακκούβες στις οποίες δεν θες να πέσεις μέσα γιατί δεν ξέρεις το βάθος τους και τη ζημιά που μπορεί να σου προκαλέσουν στον τροχό.

Αποφεύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις

Εάν η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει για ακραία καιρικά φαινόμενα, καλό θα ήταν να αποφύγεις τις άσκοπες μετακινήσεις για όση ώρα διαρκεί η βροχή. Ο πρώτος λόγος είναι η ασφάλεια σου και ο δεύτερος πως βοηθάς στη μείωση της κίνησης για τους άλλους οδηγούς.

Σταματάς

Εάν η βροχή είναι τόσο έντονη που έχεις μηδενική ορατότητα, πρέπει να σταματήσεις άμεσα το όχημα σου. Φυσικά αυτό δεν θα το κάνεις ποτέ πάνω σε έναν δρόμο γιατί μπορεί να γίνεις εσύ η αιτία ατυχήματος, οπότε προσπάθησε να βρεις το κατάλληλο σημείο.