Οδήγηση στην ομίχλη

Οδήγηση στην ομίχλη: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Η οδήγηση στην ομίχλη είναι κάτι με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι οι Έλληνες οδηγοί. Τι πρέπει να κάνεις όταν πέσει; Ένας οδηγός για να μην τα βρεις σκούρα!

Για τη χώρα μας η ομίχλη δεν είναι κάτι καθημερινό, αλλά ούτε και κάτι πολύ σπάνιο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια κάποιες περιοχές «εξαφανίζονται», όμως οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουν πως πρέπει να κινούνται στο δρόμο με ασφάλεια στο συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο.

Κάνε την οδήγηση στην ομίχλη εύκολη:

Άναψε τα σωστά φώτα

Η φωτεινές σημάνσεις είναι το μεγάλο μυστικό. Μέσα στη μέρα άναψε τα φώτα διασταύρωσης, δηλαδή τη μεσαία σκάλα και το φως ομίχλης στην πίσω πλευρά. Εάν είναι πολύ έντονη τότε θα πρέπει να ενεργοποιήσεις και τα εμπρός φώτα ομίχλης, όχι όμως τη μεγάλη σκάλα η οποία χρησιμοποιείται μόνο στο απόλυτο σκοτάδι. Με αυτό τον τρόπο έχεις καλή ορατότητα, χωρίς αντανακλάσεις.

Άνοιξε το παράθυρο

Κλείσε τη μουσική και άνοιξε το παράθυρο, ώστε να ακούς καλύτερα τι συμβαίνει στο περιβάλλον. Προτίμησε το, ειδικά αν η ομίχλη είναι πολύ έντονη και δεν βλέπεις καλά.

Κράτα καθαρά τα τζάμια

Ενεργοποίησε το σύστημα κλιματισμού ώστε να μην θαμπώνουν τα τζάμια και το παρμπρίζ. Μην ξεχνάς να χρησιμοποιήσεις και τους υαλοκαθαριστήρες για να απομακρύνουν την υγρασία και τη θαμπάδα από τα σταγονίδια.

Κράτα χαμηλή ταχύτητα

Πότε δεν τρέχεις στην ομίχλη και δεν κάνεις προσπεράσεις, καθώς δεν βλέπεις μακριά. Η ιδανική ταχύτητα είναι κάτω των 50 km/h. Παρακολούθησε τα φώτα του μπροστινού οχήματος, διατηρώντας πάντα μία απόσταση ασφαλείας, τόση ώστε να μπορείς να φρενάρεις εάν το άλλο όχημα σταματήσει απότομα.

Ακολούθησε τις γραμμές του δρόμου

Μία παγίδα είναι να ακολουθείς στα «τυφλά» το μπροστινό όχημα. Προσπάθησε να κοιτάς ταυτόχρονα και τις διαγραμμίσεις του δρόμου, ώστε να είσαι σίγουρος πως βρίσκεσαι στη σωστή πορεία και δεν παρεκκλίνεις από τον δρόμο.

Ασφαλής ακινητοποίηση

Σε περίπτωση που δεν διακρίνεις τίποτα ή πρέπει να σταματήσεις εκτάκτως, άναψε τα φλας και πήγαινε όσο πιο δεξιά μπορείς. Εάν δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα κάνε το ίδιο, χωρίς να σβήσεις τα φώτα ώστε να προειδοποιήσεις τους οδηγούς των άλλων αυτοκινήτων. Εάν θελήσεις να βγεις πεζός πάντα με πολύ προσοχή, χρησιμοποιώντας ειδικό γιλέκο με διακριτικά αν υπάρχει στο όχημα και έναν φακό ή το κινητό σου.