Οδήγηση: Τι πρέπει να προσέχεις στις πρώτες βροχές;

Η οδήγηση κατά την περίοδο των πρώτων βροχών μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Μάθε τι πρέπει να προσέχεις, αλλά και το τι οφείλεις να έχεις φροντίσει από πριν.

Τα τελευταία χρόνια αυτό που μας έχει δείξει η εμπειρία είναι πως οι πρώτες βροχές δεν είναι απλές μπόρες, αλλά ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ξεσπούν πολύ ξαφνικά.

Ακόμα και αν δεν έχεις ν’ αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις και βρεθείς σε μία απλή ήπια πρώτη βροχή, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.

Πριν διαβάσεις tips για την ασφαλή οδήγηση στη βροχή, δες όλα όσα πρέπει να έχει το όχημα σου:

Ελαστικά

Αυτό που κάνει ασφαλέστερη την οδήγηση στη βροχή είναι τα καλά ελαστικά. Αντικατέστησε άμεσα τα κουρασμένα ελαστικά ή αυτά που βρίσκονται στην λήξη τους, με νέα τα οποία έχουν αντιολισθητικές γόμες. Εάν τα ελαστικά σου είναι σε καλή κατάσταση, έλεγξε τον αέρα τους.

Υαλοκαθαριστήρες

Το καλοκαίρι οι υαλοκαθαριστήρες καταστρέφονται από την πολύ ζέστη. Τις περισσότερες φορές το καταλαβαίνουμε κατά την οδήγηση στην πρώτη βροχή. Για να μην τα χάσεις κατά την πορεία, μιας και δεν ξέρεις πόσο νερό θα ρίξει, αντικατέστησε τους όσο έχει ακόμα ήλιο.

Ελαστικά πατάκια

Αν και δεν επηρεάζουν την οδήγηση, τα ελαστικά πατάκια είναι καλύτερα για το Φθινόπωρο. Σε περίπτωση βροχής καθαρίζονται πολύ ευκολότερα και δεν ποτίζουν με νερό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μούχλα.

Tips οδήγησης με βροχή:

Έφτασε η ώρα να δεις τώρα όλα όσα πρέπει να προσέχεις κατά την οδήγηση με βροχή.

  • Ρίξε όσο πιο πολύ μπορείς την ταχύτητα σου: Ο δρόμος γλιστράει υπερβολικά καθώς η πρώτη βροχή καθαρίζει τον δρόμο από χώμα, λάδια και άλλους ρύπους.
  • Απέφυγε τις λιμνούλες: Εάν βρέχει δυνατά το νερό θα έχει καλύψει τις μεγάλες λακκούβες. Μιας και δεν ξέρεις το βάθος τους, μην περάσεις από πάνω.
  • Άναψε τα φώτα: Στην πολύ δυνατή βροχή ίσως χρειαστεί να ανάψεις τα φώτα σου, ώστε να προειδοποιήσεις τα άλλα οχήματα.
  • Ψυχραιμία στην κίνηση: Η οδήγηση με βροχή περιλαμβάνει κίνηση και ακινητοποιημένα οχήματα. Μην εκνευριστείς!
  • Μην κάνεις προσπεράσεις: Επειδή ο δρόμος είναι επικίνδυνος και μπορεί να μην έχεις καλή ορατότητα, απέφυγε τις προσπεράσεις.
  • Κράτα αποστάσεις: Είναι σημαντικό για την αποφυγή των ατυχημάτων να κρατάς αποστάσεις από τα άλλα αυτοκίνητα. Μην ξεχνάς η οδήγηση με βροχή καθυστερεί το φρενάρισμα!